8 steg till bättre självkänsla - med Pippi power

Du kan bli lika modig, glad och nöjd som Pippi Långstrump. Inget skumt krumelurpiller behövs – Pippi Power tar fram självkänslan inom dig!

Alla behöver vi få tyst på den inre kritikern och få duga i våra egna ögon, inte främst i andras. Problemet är ofta rädslan för vad andra ska tycka och tänka. Vi är så vana att anpassa oss, vara näst bäst, inte sticka upp för mycket. Men det kan vara förödande för självkänslan.

 Då är Astrid Lindgrens älskade figur Pippi Långstrump en perfekt förebild. Hon kan ruska om oss och hjälpa oss tro på att vi duger som vi är. Och våga göra det vi vill.

– Bra självkänsla är när du själv tycker att du är okej och inte är beroende av andras erkännande. säger författaren Gitte Jørgensen som gjort succé i Danmark och Norge med sin bok Pippi Power.

Du bestämmer

Med Pippi Power kan du skaffa dig ett utifrånperspektiv på ditt liv och börja handla annorlunda, som Pippi.

Påminn dig först av allt om att det är du själv som ska styra ditt liv, inte din mamma, din exman, din väninna eller dina barn. Här är några Pippi-tips för att inte glömma att du gör som du vill: Häng en röd sko i ett snöre från taket. Vänd en tavla uppochner. Plantera en blomma i en stövel. Måla blommor på dammsugaren.

Det kanske inte är just precis de här sakerna du vill göra, men hitta på egna tokerier som får dig att tänka i nya banor, befria fantasin.

Pippi Power handlar inte om att hitta dig själv, gräva fram gamla oförrätter och älta problem – utan om att ”skapa” dig själv så som du vill vara. Ge plats för spontanitet, galna infall, fantasi och nyfikenhet.

Måla upp din dröm

Börja så här: Gör en ”scrapbook” för ditt nya liv! Skaffa en bok, gärna i A4-storlek, för dina drömmar. Klistra in bilder ur resekataloger, vykort, tidningsurklipp och utskrifter från nätet på det du vill göra. Hur är din drömman? Skapa honom i tankarna och i din bok! Måla upp drömresan! Tänk ut ditt drömjobb eller drömhem! Använd din fantasi, dina tankar och känslor. Föreställ dig det du vill, se det framför dig.

Det här är inget hokuspokus, inget konstigt krumelurpiller. Alla framgångsrika idrottare, tänkare, uppfinnare och konstnärer gör på samma sätt. Om du tror på att du kan klara jobbet, hitta en underbar kärlek eller ett vackert hem, få en bra semester eller klara en deadline, så kommer du att lyckas. Du skapar ditt liv genom dina förväntningar.

Ge inte upp – fokusera

Man kan känna sig passionerad inför sin idé eller dröm. Men om man inte får snabb respons från omvärlden tänker man lätt att ”jaha, då var det väl inte meningen”.  Man ger upp. Istället måste man hålla ut och fokusera på det man verkligen vill.

– Det handlar om tålamod och inställning, säger Gitte Jørgensen. Tänk inte på dig själv som en förlorare eller ett offer för omständigheterna, utan tänk på dig själv som en som följer sina drömmar. Ge inte upp! Engagera dig i ditt eget liv, ingen annan gör det. Fråga dig varje morgon: Var är mitt fokus i dag? Tro på det och du kommer att lyckas.

Sätt upp personliga mål. Vad skulle du vilja göra om du orkade, vågade eller hade tid eller pengar? Starta en kvarterskrog? Måla akvareller, lära dig dansa salsa? Eller skaffa nya vänner?

Gör det nu

Nästa Pippi-tips: Sätt i gång nu!

– Min granne är ensamstående med ett barn, precis som jag, säger Gitte Jørgensen. Som frånskilda blev vi plötsligt inte längre bjudna på fester. Det ville vi ändra på!

 Hon kände två andra singelkvinnor i samma situation och tillsammans utvecklade de idén att ordna singel-mingel-fester. De mejlade ut inbjudningar och bad alla att ta med en person av motsatt kön. Festerna blev jätteroliga och de fick många nya trevliga vänner.

– Så när du får en passionerad idé: Bara gör det! Om man tänker för länge finns risken att det aldrig blir av.

En nyckel till att komma i gång kan vara att våga be om hjälp. Kanske behöver man hjälp att hitta ett nytt jobb, passa barnen eller ordna sin födelsedagsfest? Gör en lista på alla du kan be om hjälp – och gör det!

Beröm dig själv

Något av det bästa man kan göra för sin självkänsla är att skapa en positiv jag-berättelse, en god historia om sig själv. Det handlar inte om att ändra på det som hänt utan att se sina styrkor:

– Kanske var din barndom eller uppväxt ett litet helvete, säger Gitte Jørgensen. Då kan du klappa dig själv på axeln och berömma dig för att du tog dig igenom det i stället för att gräva ner dig i hur eländigt det var och hur synd det är om dig.

– Kanske var det ur ett perspektiv en katastrof att du skilde dig eller förlorade jobbet eller inte fick den där lägenheten. Men försök vända på historien. Nu har du ju fler livserfarenheter och har antagligen lärt dig något på kuppen. Försök programmera om dina negativa tankar. Självkänslan är färskvara och behöver tränas dagligen så skriv upp tre saker du gjort bra i en ”beröm-bok” varje dag.

Skryt hejdlöst

Det finns många sätt att stimulera sin Pippi Power. Varje gång du tror att du inte är älskad och accepterad, eller inte känner dig bekräftad eller respekterad, ska du tänka som Pippi: När jag är ärlig och följer mina känslor förtjänar jag respekt och kärlek. Andra älskar mig ännu mer när jag är sann mot mig själv, när jag gör det jag vill göra.

 Ett annat Pippi-trick för att stärka självkänslan är att skryta:

Skryt varje morgon – i duschen, bilen eller när du cyklar till jobbet: Jag är så himla bra! Skryt när du äter middag med familjen: Jag lagar supergoda pannkakor! Skriv ett skryt om dig själv och häng upp på en lapp på väggen: Jag är bäst!

– Glöm inte att berömma andra också. Nästa gång du träffar vännerna, föreslå att ni börjar med en skrytrunda. Eller börja jobbmötet med att alla får skryta om något de är bra på.

Var påhittig

Om du fastnar i ett problem på jobbet, försök göra som Pippi gör: Flytta på skrivbordet, sitt på golvet, gå ut och fika, ta en promenad, lägg fötterna på bordet, stå på händer, gör vad som helst, utom att sitta och grunna. Då kommer lösningen av sig själv, säger Gitte Jørgensen.

Det oväntade får hjärnan att tänka i nya banor.

– Är det stiltje i kärlekslivet, gör något ni aldrig brukar, sov i ett annat rum. Laga kinesisk mat om ni brukar äta köttbullar. Ät frukost i skogen, ta en cykeltur vid midnatt, gunga i lekparken.

Själv skriver Gitte Jørgensen lappar och klistrar upp på kylskåpet, badrumsspegeln, datorn, mjölkpaketet, tofflorna eller tandborsten för att påminna sig om att vara påhittig och våga göra det hon vill. Det kan till exempel stå: Ren Pippi Power. Jag går mina egna vägar. Skepp ohoj, en flaska rom. Eller Varje ögonblick är magi.

Njut av livet

Självkänsla handlar också om att tycka om sin kropp precis som den är och att njuta mer av den. Pippi Power fungerar perfekt om man vill njuta.

– Många kvinnor jag träffar säger faktiskt att de skulle ha mer sex om de var Pippi, säger Gitte Jørgensen. Då skulle de sjukanmäla sig, stänga av mobilen och stanna i sängen hela dagen med mannen de känner lust till. Pippi Power gr dig många möjligheter att välja vilken verklighet du skapar i ditt liv.

Av Yvonne Neander