Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

8 skrämmande tecken på att du dejtar en psykopat

12 maj, 2017 
Anna Carsall
Dejtar du en psykopat?
Det finns olika sorters psykopater – varav en kan vara riktigt lömsk och svår att avslöja. Här är tecknen du ska vara uppmärksam på på dejten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns olika sorters psykopater. De som har så dålig impulskontroll att de brusar upp för minsta sak även när man nyss har träffats är ganska lätta att genomskåda. Och även de som skryter och framhäver sig själva på ett tröttande, pinsamt sätt. Men så finns det en tredje typ, som i princip kan manipulera vem som helst! Som ett rovdjur vet de precis vilka knappar de ska trycka på för att ta reda på vad du längtar efter, och sedan gör de sig till den du önskar att de vore – och får dig att känna dig utvald, älskad och speciell. När de vet att du är i hamn börjar nedbrytningen och kränkningarna.

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

Det finns både män och kvinnor som är psykopater, men i den här listan har vi valt att skriva ”han” – eftersom män är överrepresenterade.

Det är viktigt att känna till vad man ska se upp med när man dejtar. För det finns ett antal varningstecken som tyder på att du faktiskt träffat en psykopat.

  1. Blicken. Många psykopater har en väldigt intensiv blick. När han tittar på en kan man känna sig insugen i hans sfär. Man kan få en känsla av att vara utvald och speciell, att man är den enda i världen för honom.
  2. Självsäkerhet. De är också ofta väldigt självsäkra, mycket eftersom de inte kan känna skam. De tar för givet att de ska få dig. Medan många av oss andra drar oss tillbaka om vi inte får gensvar av en presumtiv partner kan psykopaten fortsätta att uppvakta under lång tid. Den här självsäkerheten kan uppfattas som klassiskt manlig och attraktiv. Han framhäver också gärna sig själv på olika sätt. Och gör han det på ett raffinerat sätt kan man känna sig upphöjd och enormt lyckligt lottad som får vara i hans uppmärksamhet.
  3. Lögner. Lyssna på vad han säger. Hänger det ihop? Låter det inte riktigt sannolikt att han råkat ut för allt han påstår? Ändras fakta i sådant han berättar? För psykopaten ljuger, om allt. Ofta är han inte ens medveten om det själv.
  4. Som en romantisk film. Tänker du: Är det för bra för att vara sant? Då är det troligen så också. En psykopat lyssnar på vad du säger, vad du drömmer om och längtar efter. Och så bockar han av det sedan, med blommor, middagar, kärleksförklaringar och resor – som ett första led i att göra dig beroende av passionen.
  5. Högt tempo. Det går ofta snabbt med en psykopat – eftersom han lätt blir rastlös och jagar kickar. Friar han efter en månad? Vill han att ni köper hus, eller skaffar barn ihop, efter en vecka?
  6. Isolering. En psykopat gör allt för att få ha dig för sig själv, eftersom du blir mer utsatt och påverkbar då. Han vill äga dig, och forma dig. Han kan säga: Jag ska ta hand om dig. Jag ser att dina vänner inte uppskattar dig som jag gör. Jag ska hjälpa dig. Jag ska ta hand om dig. Lita på mig så blir allt bra. Du och jag mot världen. Han kan också vara svartsjuk.
  7. Hur ser hans kontaktnät ut? En psykopat har sällan nära vänner. Be om att få träffa hans släkt, och bekantskapskrets. Hur verkar relationerna vara?
  8. Vad tycker din familj och dina vänner om honom? Ta hjälp av dina närmaste. Ofta när man hamnar i klorna på en psykopat blir man blixtförälskad, och det enda man vill är att få känna sig sådär speciell – som bara han kan få en att göra. Prata därför med dina vänner och din familj om deras intryck. Och försök att lyssna. Kom ihåg att de ofta ser sådant du själv blivit blind inför.

Källa: Monica Emanell, legitimerad psykolog

Foto: IBL

 

6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

Dejtar du en psykopat?

Läs också: 6 varningstecken på att du dejtar en psykopat

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons