Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

6 vanor världens lyckligaste människor har gemensamt

01 nov, 2018 
Vad har världens lyckliga människor gemensamt?
Lycka kan bo i både små och stora saker – och i en hel del vi inte direkt tänker på som "lyckofaktorer". Här är några grundläggande saker som gör större skillnad för din hälsa och känsla av lycka än vad du kanske tror.
Annons

Vad lycka innebär, och vad som gör oss lyckliga, är så klart olika för olika människor. Men sociala relationer, individuell frihet, hälsa och en viss inställning till livet är några av de avgörande nycklarna till lycka. Och vissa verkar ha hajat grejen bättre än andra. Det finns nämligen ett gäng vanor de som bor i världens lyckligaste länder delar. Enligt FN:s årliga World Happiness Report är Finland världens lyckligaste land, följt av Norge, Danmark, Island, Schweiz och Nederländerna. Sverige låg lite sämre till, på nionde plats, men vi är ju ändå redan ganska bra på sakerna nedan inte sant?

Här är 6 vanor de som bor i världens lyckligaste länder har:

1. De tar semester

Att ha ett jobb att gå till är viktigt för vårt välmående och vår känsla av sammanhang, men det är tid för rekreation och vila och umgänge med vänner och familj också. Svenskarna är lyckligt lottade med minst fem veckors semester och generös föräldraförsäkring, precis som många av våra av grannar.

Annons

2. De promenerar eller cyklar till jobbet

Folk i världens lyckligaste länder ser vardagsmotion som en självklar del av livet och cyklar eller går gärna till jobb, skola och andra ärenden. I Stockholms väljer 15 procent av invånarna cykeln till jobbet, men vi har fortfarande en del att lära av våra grannar – i Köpenhamn är motsvarande siffra över 50 procent och i Amsterdam är den ännu högre. 

Läs också: Så lite vardagsmotion kan skydda hjärtat

3. De äter mycket medelhavskost

Vad och hur vi äter spelar en stor roll för vårt mentala mående och invånare i länder som rankar högt på lyckolistan tenderar att äta en kost med bland annat mycket grönsaker, fisk och nötter.

Läs också: Forskare: Medelhavskost kan hjälpa mot depression

4. De har balans mellan jobb och fritid

Invånare i lyckliga länder gör tid för hobbies och fritidsintressen, vilket boostar vårt välmående.

5. De tillbringar tid med vänner och familj

I många av de här länderna prioriterar man att ses ”på riktigt” istället för att umgås bakom en skärm.

Annons

Läs också: Umgås mer med mamma – då lever hon längre

6. De litar på andra

Goda relationer är viktiga för vår hälsa och flera undersökningar har visat att invånarna i länderna som toppar listan har stor tilltro till andra. En tro på andras välvilja och trovärdighet stärker relationer och kan vara en av anledningarna till att det sociala stödet är stort i många av de här länderna. Känslan av hög social support är i sin tur en skyddande faktor mot psykisk ohälsa.

Källa: Bustle  Bildkälla: IBL

 

Annons