Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

5 saker som händer i kroppen när du är i sorg

08 apr, 2017 
Sorg påverkar oss på många olika sätt.
Hur påverkas vi rent fysiskt av det djupt emotionella som en stor sorg innebär? Vad händer med hjärta, hjärna och immunsystem? Här är 5 saker som händer i kroppen när vi sörjer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Någon gång i livet kommer de flesta av oss att vara med om en svår situation som försätter oss i djup sorg. Det kan vara en närstående som går bort, en separation, en sjukdom eller något helt annat. Hur man hanterar sorgen är väldigt individuellt, men däremot kommer våra kroppar att reagera ungefär likadant. Den brittiska nättidningen Huffington Post har samlat olika studier för att reda ut exakt vad det är som händer i våra kroppar när vi rent psykiskt mår som allra sämst.

5 saker som händer i kroppen när du är i sorg

1. Hjärtat

Poeterna hade inte helt fel: man kan faktiskt dö av ett brustet hjärta. Men det är ovanligt. Det kallas för Broken Heart Syndrome, och symptomen liknas vid en hjärtinfarkt. Framför allt är det kvinnor som drabbas – hela 80 procent av fallen. Det allra flesta som drabbas tillfrisknar helt och dödligheten ligger på omkring 3 procent, enligt Sahlgrenska akademin.

Annons

Fenomenet förbryllar hjärtläkare världen över och det finns flera teorier kring vad som händer i kroppen vid syndromet. Men de flesta är överens om att det är de skyhöga halterna av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin som ligger till grund för att den vänstra hjärtkammaren plötsligt försvagas.

2. Binjurarna

Sömnbrist och magproblem i upp till ett halvår är ingenting ovanligt i samband med djup sorg. Det beror på att binjurarna pumpar ut mer kortisol än vanligt när man är under stress. Kortisol är nämligen det stresshormon som påverkar just sömn och ämnesomsättning.

3. Immunförsvaret

Enligt en studie i Brain, Behavior and Immunity är influensevaccin mindre effektivt för människor som är i sorg. Vaccinet ska göra så att kroppen producerar antikroppar, men bland äldre människor som hade förlorat någon närstående under det senaste året var gensvaret avsevärt nedsatt. Influensevaccin är generellt mindre effektivt för människor över 65 år, men studien kunde visa att de som var i sorg fick en ännu mindre effekt av vaccinet.

Annons

4. Hjärnan

För omkring sju till tio procent av dem som har förlorat någon närstående blir inte sorgen lättare med tiden. Om man efter 12 månader är så pass påverkad att man inte klarar av sina dagliga rutiner kan man ha drabbats av ”komplicerad sorg”, även kallad förlängd sorgstörning.

Åkomman associeras med försämrad kognitiv förmåga – till exempel kan man drabbas av minnesluckor och få svårigheter med problemlösning och koncentration.

5. Hela din kropp

Sorg kan även påverka den dagliga stresshanteringen. Vid stress tar normalt det parasympatiska nervsystemet över eftersom det har förmågan att snabbare hantera stressen än kroppens andra alternativ: det sympatiska nervsystemet. Men om man är i djup sorg tar det sympatiska nervsystemet över, vilket innebär att stressen hanteras långsammare än vanligt.

Men det är inte bara stressen som påverkas av att sympatiska nervsystemet tar över. Utsattheten för inflammationer i kroppen ökar och kronisk inflammation tros vara kopplat till cancer, hjärtsjukdomar och diabetes.

Källor: Huffington Post, Brain, Behavior and Immunity

Annons