4 tecken på att du känner en smyg-narcissist

Kvinna som är narcissist

I vanliga fall när vi pratar om narcissistiska drag så handlar det oftast om personer vi upplever som dominanta, arroganta och som älskar uppmärksamhet. Men det finns också en variant av narcissism där personer har en lite mer smygande variant av personlighetsstörningen. De här personerna är lite svårare att identifiera då de kan verka mer normala i början. Det hittar andra sätt att få uppmärksamhet än genom att vara direkta.

Smygnarcissister gillar inte rampljus

Några egenskaper som förknippas med narcissism är instabil självkänsla, självcentrering, upptagen av status, brist på emotionell empati och avundsjuka på andras framgångar. Men smyg-narcissister känner sig inte trygga med att vara i direkt rampljus. De är istället oroliga för att om de skulle granskas närmare så skulle de uppfattas som otillräckliga och falska.

De flesta smyg-narcissister har i tidig barndom lärt sig att om de söker uppmärksamhet så blir de straffade för det. Så deras driv är att känna sig speciella utan att vara öppna med vad de vill.

Är någon du känner osäker och/eller irriterande?

Det kan vara svårt att identifiera personer med den här störningen. Personen kan upplevas som lite osäker eller irriterande. Ofta visar sig inte dragen förrän du inte har levt upp till deras förväntningar och då får du se deras dåliga sidor.

Psykolog Ellinor Greenberg skriver hos Psychology Today om tecken du kan hålla utkik efter. Här är några av dem, som kan visa att någon är smyg-narcissist.

4 tecken på att någon är smyg-narcissist

1 De vill känna sig speciella för en sak

Istället för att dra uppmärksamhet till sig själva så vill de ha uppmärksamhet för något som gör dem speciella. De dras till sammanhang där de kan lyfta någonting som känns speciellt. Det kan handla om religion, politik eller något annat gruppsammanhang där man har gemensam agenda.

2 De vill gärna bli sedda av idoler

Smyg-narcissister jobbar hårt för att göra personer de beundrar nöjda. När de får bekräftelse och uppmärksamhet från dem känner de sig sedda.

3 Du ska tycka synd om dem eller stå i skuld

De kan vara manipulativa, eller manipulera situationer så andra känner att de står i skuld till dem, eller tycker synd om dem. De förväntar sig alltid tjänster tillbaka om de gör något för andra.

4 De undviker konfrontationer

Istället går smyg-narcissister hellre bakom ryggen på folk och skvallrar till en tredje part. Vid konflikter kan de här personerna ignorera dig. Du finns helt plötsligt inte för dem helt enkelt om du har sårat dem.

LÄS MER:

7 enkla metoder för att hantera en narcissist

5 saker du aldrig ska säga till en narcissist

Är din partner en narcissist? Här är varningssignalerna