Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromFråga psykologenHögkänslighetHantera känslorADHD

4 saker du säger till dig själv – som du bör sluta med

26 apr, 2018 
AvHanna Carlsson
Var snäll mot dig själv – så kan du får bättre självkänsla och lära dig att älska dig själv.
Du vet vad du inte ska säga till vänner, familj eller kollegor – men varför säger du dem till dig själv? Den viktigaste relationen i livet är den till sig själv men ibland är det också den relationen man behandlar som sämst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Alla människor tänker självkritiska tankar ibland. Vi tänker att vi inte duger som vi är och funderar över hur vi kan göra för att andra ska tycka om oss. Det är helt naturligt, eftersom ett av våra starkaste behov är att vara inkluderade i en gemenskap, säger Karin Isberg som är terapeut och coach, utbildad i neurovetenskap.

När människan levde på savannen för 100.000 år sedan var tillhörigheten i gruppen avgörande för vår överlevnad. Ingen kunde på egen hand skaffa mat eller skydda sig mot faror. Det här lever kvar i oss, våra överlevnadsinstinkter har inte förändrats särskilt mycket. Det är därför vi reagerar så starkt på tankarna att vi inte duger, inte är duktiga och inte är omtyckta. För tänk om andra inte vill vara med oss då…

Annons

Här är 4 vanliga självkritiska tankar:

1. ”Jag är misslyckad”

– Alla människor misslyckas ibland, så är det bara. Ingen kan göra 100% rätt från början och om vi aldrig satsar och försöker lära oss nya saker kommer vår utveckling att stanna av. Tanken ”Jag är misslyckad” handlar om att vi blandar ihop att misslyckas med att vara en misslyckad människa. Om vi ser misslyckanden som en naturlig del av livet, och som inte har någonting alls att göra med hur vi är som personer, blir vi modigare. Ett misslyckande är ju faktiskt ingenting annat än ett försök som inte räckte hela vägen fram.

Läs mer: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

2. ”Jag är ett hopplöst fall”

– När vi tänker att vi är hopplösa fall glömmer vi bort att vi hela tiden förändras. Du är inte samma person idag som du var för ett år sedan, och du är inte samma person idag som du kommer att vara om ett år. En mer stärkande tanke är: ”Eftersom jag vet att jag hela tiden förändras tänker jag från och med nu testa nya beteenden som får mig att utvecklas och bli bättre än vad jag är idag”.

Annons

3. ”Jag duger inte”

– Den här tanken är ett uttryck för att vi kopplar vårt värde som människor till vad vi åstadkommer. Vi tror att om vi presterar bra så är vi bra och om vi presterar dåligt så är vi dåliga. Det är en tanke som leder till orimliga prestationskrav. Ingen kan vara en perfekt människa som har en perfekt kropp och lever ett perfekt liv. Det är bra att fråga sig själv hur viktigt det egentligen är i andras ögon att vi är perfekta. Är det rimligt att tro att andra tycker sämre om oss bara för att vi har brister i vårt utseende och våra personligheter? Eller kan det vara så att vi blir omtyckta ändå?

4. ”Jag är en bluff”

– Det här är ett klassiskt sätt att förminska sig själv, säger Karin Isberg. Vi tror att våra kunskaper och erfarenheter inte är betydelsefulla. Vi kan ingenting och förr eller senare kommer vi att avslöjas. Men det här innebär faktiskt också att vi idiotförklarar andra, eftersom vi tror att vi har lyckats lurat dem. Är det verkligen sannolikt att människor i din omgivning är så naiva och lättlurade att de inte ser vad du kan? Eller kan det vara så att det är de som har en realistisk bild av dig? Tänk om de värdesätter de kunskaper som du har medan du är den som inte förstår att du har lärt dig saker genom livet?

Annons

Läs mer: Bli kroppsstolt – 5 knep som ökar din självkänsla

Hur kan man tänka för att bli mindre självkritisk?

– Det viktigaste är att komma ihåg att självkritik är naturligt. Det är inget fel på dig för att du klandrar dig själv. Alla gör det eftersom våra hjärnor fungerar på det viset. Men man kan påminna sig själv när en självkritisk tanke dyker upp att det är just en tanke och ingenting mer. Tankar kan kännas verkliga, men de är inte sanningen.

Karin tipsar om att du säga den här enkla meningen till dig själv: ”Nu tänker jag en självkritik tanke och tror att jag är misslyckad eller inte duger. Men det är inte sanningen. Det är bara en tanke”.

Nyfiken på self care? Läs om vår nya satsning för att öka välmåendet här!

Foto: IBL

Annons