Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

16 frågor om depression – så tar du dig ur mörkret

26 aug, 2016 
Anna Carsall
Att vara negativ och klaga är inte dåligt.
I Sverige drabbas var fjärde kvinna av depression någon gång i livet. Är du en av dem? Här svarar från Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog, och Lars Häggström, psykiater och överläkare, på 16 vanliga frågor.
Annons

1. Vem blir deprimerad?

Vem som helst kan drabbas om man utsätts för tillräckligt stor belastning under tillräckligt lång tid. Det finns också vissa faktorer som ökar sårbarheten, som mycket inre stress under uppväxten, övervikt, inflammationer och ärftlighet.

2.  Hur vet man att man är deprimerad?

Det är framförallt två faktorer som alltid finns med vid depressioner: 1. Oförmåga att känna sig glad. 2. Grubblerier och självförakt, man känner skam över sig själv som människa och tycker att man är misslyckad och värdelös. Många känner sig också energilösa och extremt trötta.

Läs även: Så kan det kännas att leva med depression – klippet som alla borde se

I ungefär två veckor ska man ha gått runt med de här känslorna för att det ska räknas som en depression. Men har man mycket ångest, tankar på att ta sitt liv eller stora sömnproblem, kanske bara sover några timmar per natt, ska man söka hjälp tidigare än så.

Annons

3. Är depression vanligt?

Ja, i Sverige drabbas var fjärde kvinna någon gång under livet. Dessutom finns säkert ett stort mörkertal.

4. Varför blir vi deprimerade?

När vi känner oss stressade, rädda och oroliga höjs nivån av kortisol, som ska ge oss energi att fly undan faror. I normala fall är det inga problem, våra hjärnor har ett väl fungerande system för att reglera det här. Men sker påslaget för ofta eller under lång tid bryts systemet ner. Och då försämras viktiga funktioner, som hanterar känslor och tankar.

Hjärnan fungerar inte som den ska. Därför är det också näst intill omöjligt att bryta neråtspiralen själv – man behöver hjälp. Problemet är att bara drygt en tredjedel får rätt hjälp på vårdcentralen, enligt den senaste statistiken. Men lär vi oss själva mer kan vi fokusera på rätt frågor och få en behandling som fungerar. I stort sett alla kommer ur sin depression om de får rätt hjälp.

Annons

Läs även: Hajpade Pokémon Go ger motion – och kan hjälpa mot depression

5. När behöver man terapi?

När man upplever att ens tankar, mående och beteenden begränsar ens liv och vardag.

6. Går det lika bra med en coach?

Det finns duktiga coacher, stresspsykologer, samtalsterapeuter och så vidare – men de har inte gått den långa utbildning som legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter har. I princip vem som helst kan kalla sig coach.

7. Blir man konstig av medicin?

Nej, man är som vanligt. Det som händer är att ångesten minskar, man blir lugnare, piggare och mer stabil.

8. Kan man må ännu sämre?

Ja, då har man fått fel medicin. Ibland får man prova sig fram innan man hittar en som fungerar. Gör det i samråd med en psykiater.

9. Får man mycket biverkningar?

Precis som med all annan medicin får vissa biverkningar, andra inget alls. En del känner sig till exempel känslomässigt avskärmade av serotonin. Då kan man prova att komplettera med ett dopaminmedel. Serotonin kan också ge minskad sexlust och oförmåga att få orgasm.

Annons

Läs även: Så påverkas din hälsa av sociala medier

10. Blir man beroende?

Nej, men ska man sluta med medicin som påverkar serotoninnivåerna måste man fasa ut successivt för att inte få utsättningssymtom, som svimningskänslor.

11. Hur länge ska man medicinera?

Vid första depressionen, ungefär ett halvår. Har man haft flera depressioner, minst två år. Vid stor sårbarhet för depression bör man äta medicin permanent.

12. Är det farligt att vara deprimerad?

Depression är den vanligaste orsaken till självmord, särskilt om det ingår mycket ångest.

13. Kan depressioner läka ut av sig själva?

En depression kan läka ut av sig själv, om man inte haft någon tidigare. Men det tar lång tid, och ofta försvinner den inte helt – vilket gör att man ofta får återfall inom ett par år.

14. Är motion lika effektivt som medicin?

Nej, däremot är det ett viktigt komplement.

15. Går det lika bra med placebo?

Det finns studier som visat att sockerpiller har lika bra effekt, men det stämmer inte. Dels har undersökningarna gjorts på lindrigt deprimerade, dels bygger resultaten på en kort period. När man följt upp deltagarna efter ytterligare en tid visade det sig att de som fått medicin mådde betydligt bättre än de andra.

Annons

Läs även: Fysisk eller psykisk? Din ångest kan försöka säga dig något

16. Vilken terapi är bäst?

KBT, kognitiv beteendeterapi, har visat sig effektivt vid depressioner, enligt studier – och finns även som behandling via nätet. Där kartlägger man hur man tänker, känner och gör, för att kunna förändra det som inte fungerar.

Även IPT, interpersonell terapi, är effektivt – där man fokuserar på relationsproblem, samt psykodynamisk korttidsterapi – där man reflekterar kring inre konflikter och hur de lett fram till problem man har här och nu. När man får ökad förståelse för sig själv dämpas också ofta den inre stressen

Källor: Lars Häggström, psykiater som skrivit Depressionens många ansikten och Den deprimerade hjärnans revansch, Anna Bennich Karlstedt, Läkemedelsverket.

Annons