Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

10 saker som har positiv effekt på ditt liv

11 sep, 2017 
AvHelena Sjögren
Livet är inte de dagar som gått – utan de dagar vi minns. Här är 10 vanor som kan ha en positiv effekt på ditt liv – redan i dag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När sajten Quora bad sina medlemmar dela med sig av de saker som gjort skillnad i deras liv strömmande svaren in. Vissa hävdade bestämt att deras livskvalitet blivit avsevärt bättre av att ställa väckarklockan på 05.00, någon annan att en sovmorgon gjorde dem gott.

Sarah Chen Lin var en av alla medlemmar som svarade.

Här är 10 saker som kan göra ditt liv lite bättre:

1. Dela med dig av din tid

Det värdefullaste vi har här i livet är vår tid. För oavsett hur hårt vi arbetar eller hur mycket pengar vi tjänar är vår tid begränsad. Att ge dela med sig till andra människor av just detta kan göra stor skillnad.

2. Var tacksam för det du har

Livet är nyckfullt och skört. Det du har ena sekunden kan ryckas ifrån dig nästa. Ta därför ingenting för givet, utan var tacksam för det livet gett dig. Du kanske inte kan rå över alla omständigheter, men du kan välja hur du hanterar dem Hur löjligt det än må låta kan det vara en god idé att varje kväll hitta tre saker att vara tacksam för. Det behöver inte vara stora saker utan kan vara de små ljusglimtarna.

Annons

Läs också: 5 vanliga saker vi ångrar på dödsbädden

3. Omfamna dina känslor

Glädje, sorg, ilska, passion, avundsjuka eller kanske något helt annat. Känslospektrat är lika brett som djupt. Oavsett vilken känsla som bubblat upp inom dig kan det vara bra att omfamna den. Vi är inte mer än människor och att våga känna – oavsett om det är bra eller dåliga känslor – gör det oftare enklare att hantera dem. Att känna är en sak, att agera på dem en annan. Har du bara som utgångspunkt att dina känslor inte ska skada någon annan brukar du kunna navigera rätt med känslokompassen.

Men precis som det är viktigt att våga omfamna sina känslor, är det minst lika viktigt att släppa taget. Hitta ett konstruktivt sätt att gå vidare från dem. Vissa skriver ner sina tankar och känslor i en dagbok.

Läs också: 5 livsval du kommer ångra senare i livet

4. Lita på karma

Visst minns du den gyllene regeln,  ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”? Och att göra gott för andra betalar ofta tillbaka sig, särskilt när vi inte förväntar oss något i utbyte.

Annons

5. Ta vara på tiden med dina närmaste

När människor ligger på sin dödsbädd tänker de sällan tillbaka på övertidstimmarna på kontoret eller julbonusen. De ångrar snarare att de inte tillbringade mer tid med sina nära och kära. Se därför till att både få kvalitets- och kvantitetstid med de människor du värdesätter i ditt liv. Berätta för dem hur mycket du tycker om dem och vilken stor roll de spelar i ditt liv. En dag kommer det att vara för sent.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

6. Döm mindre – acceptera mer

Alla har ett bagage, oavsett om du kan se det eller inte. Intolerans hjälper varken dig eller dina medmänniskor att bli bättre personer. Sanna Ehdin skriver i boken ”Lilla boken om hälsa och välmående”: ”Du behöver inte reagera på omgivningen hela tiden och inte heller agera. Analysera mindre, döm mindre. Då mår du bättre och livet blir så mycket enklare.”

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

Annons

7. Meditera mera

Vi lever i ett samhälle där vi ständigt utsätts för olika intryck och förväntas vara tillgängliga dygnets alla timmar. Därför är det viktigare än någonsin att ha förmågan att vara i nuet. Mindfullness eller meditation handlar om just detta. Metoden används för att minska stress, nedstämdhet och ångest. I dag finns en mängd appar som kan hjälpa dig genom sejouren. Ett annat enkelt sätt att utföra meditation är enbart fokusera på sin andning. Om du har svårt att koncentrera dig kan du räkna andetagen. Om tankarna vandrar i väg börjar du om från ett.

8. Skriv listor och fler listor

Oavsett om det gäller vad du ska handla eller vilka sysslor du ska utföra under veckan kan listor vara ett utmärkt hjälpmedel. Listor blir både ett bra sätt att få översikt och kan också göra det lättare att prioritera vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Och känslan när du kan stryka punkt efter punkt är också en god anledning. Inget är för stort eller för litet.

Annons

9. Följ ditt hjärta – men ta med huvudet

Att våga följa sitt hjärta kan vara skillnaden mellan lycka och olycka, men det är också viktigt att våga tänka två gånger. Följ ditt hjärta, men gör också saker av rätt anledning. Ibland kanske ditt hjärta egentligen bara försöker lindra symptomen. Stannar du i en relation för att du verkligen älskar din partner eller för att du är rädd för att vara ensam? Andra gånger kanske du måste utmana din hjärna för att verkligen följa ditt hjärta. Visst kan det vara besvärligt att flytta, men tänk om det blir ditt livs bästa beslut.

Läs också: Hur vet man om man är olycklig? Här är svaret 

10. Nöj dig inte – men våga var nöjd

Glöm Jante-lagen i landet lagom. Våga sikta mot stjärnorna och spela huvudrollen i ditt eget liv. Stå upp för dig själv och våga också att säga nej. Ingen kommer att tacka dig för att du ”nöjt dig”. Kom också ihåg att det är stor skillnad på att nöja sig och känna sig nöjd. Att känna sig stolt och glad och nöjd är otroligt viktigt. Allt kan inte bli bättre. Ibland är det bara helt perfekt.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons