Yngre, snyggare & smalare - med rätt sallad!

En härlig sallad är inte bara god - den kan göra underverk för hälsan också!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Färgstarka sallader är en fröjd för såväl öga som mage. Med rätt ingredienser kan du dessutom skämma bort både utseendet och hälsan!

Ät dig yngre

I gröna grönsaker, som romansallad, sparris och avokado, hittar du mängder av nyttiga fytokemikalier. Dessa ämnen är kända för att bland annat förebygga cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Samma effekt har antioxidanterna lutein och zeaxantin, som också förekommer rikligt i gröna grönsaker. Dessa hjälper också till att bevara synen. Tillsammans ger de kroppen ett naturligt skydd mot inflammatoriska sjukdomar, och kan på så sätt skydda mot såväl reumatism och demenssjukdom.

Tips!

Broccoli- och kasslersallad med melonvinägrett

Bulgursallad med lax och sparris

Rökt kalkon med melon- & avokadosallad

Psst! Antocyaniner finns i alla lila frukter och grönsaker. Studier visar att dessa skyddar kroppens celler mot fria radikaler och därför kan ha en stark åldersbekämpande effekt. Mumsa gärna på druvor, blåbär och rödkål för bästa effekt!

 

Ät dig friskare

Två av immunförsvarets bästa kompisar, quercetin och allicin, finns naturligt i bland annat i lök och vitlök. Dessa antioxidanter skyddar mot infektioner och kan också skynda på tillfriskningen från exempelvis förkylningar. Röda grönsaker är rika på lykopen, en antioxidant som motverkar cancer, benskörhet och hjärt-kärlsjukdom. Värme gör ämnet ännu mer effektivt, en tomatsoppa är alltså ett klokt inslag på menyn!

Tips!

Grekisk bönsallad med örtkeso

Tomat- och rödlökssallad

Tomatsallad med avokado och mozzarella

 

Ät dig smalare

Proteinrika sallader med exempelvis kött, fisk, kyckling och bönor mättar bra per kalori – och kräver i gengäld mycket energi av kroppens matsmältningsapparat. Även ägg, quorn och tofu platsar in på ingredienslistan.

Kalcium, som finns naturligt i mejeriprodukter men också i broccoli och spenat, har en förmåga att binda fettet i maten och därmed förhindra att kroppen tar upp det.

Tips!

Äggsallad med laxröra

Dinkelsallad med bacon och örtkeso

Bönsallad med ädelsås

 

Ät dig snyggare

Gula grönsaker signalerar ett högt innehåll av  C-vitaminer,  naturens mirakelkur för hud, hår och naglar. I samma frukt- eller grönsaksgrupp ingår oftast betakaroten, som ger huden fin färg – och ett naturligt skydd mot solens skadliga strålar. Tillsammans verkar dessa antioxidanter åldersbekämpande och kan hålla både sjukdomar och rynkor på avstånd.

Tips!

Kokt skinka med melon- och nektarinsallad

Äppelmorotssallad

Parmamacka med apelsinsallad


Källor: 2 Weeks in the Fast Lane Diet,101 Optimal Life Foods
Foto: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: