Vegetariskt Happy Meal lanseras – men inte i Sverige

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Under de senaste åren har McDonalds, i likhet med andra hamburgerkedjor, lanserat allt fler vegetariska alternativ. Men barnens meny Happy Meal har släpat efter. Nu verkar det däremot som att alla snabbmatssugna vegobarn och deras föräldrar snart kan ta en tur till McDonalds eftersom det lanseras en vegetarisk variant på det klassiska barnmålet. I alla fall i Storbritannien, det är nämligen där man är först ut med att lansera det vegetariska barnmålet efter att skarp kritik har riktats mot matkedjan för bristen på vegetariska alternativ för barn.

I stället för hamburgare eller chicken nuggets innehåller McDonalds vegetariska Happy Meal en vegatarisk wrap med friterade pinnar fyllda med bland annat gula ärter, paprika och tomat som serveras med sallad i ett tortilliasbröd. Till det får man som vanligt välja ett tillbehör och en dryck. Och så ingår så klart den obligatoriska leksaken.

Vegomål för barn i Sverige?

Hur blir det då för de unga vegetarianerna i Sverige?

– I dagsläget har vi inte några planer på att lansera Happy Meal med den vegetariska wrappen, som lanserats i Storbritannien, i Sverige. Däremot utvecklar vi ju hela tiden vår meny och man ska inte utesluta någonting. Det kan komma ett annat vegetariskt alternativ i framtiden, säger McDonalds presschef Henrik Nerell.

Visste du att Happy Meal har funnits i Sverige sedan 1986? I USA lanserades det redan 1979. Och 1997 kom den första vegetariska hamburgaren, McGarden, på menyn. Men de svenska barnen får alltså fortsätta vänta på kombinationen vego och barnmeny.

Svenska hamburgerkedjan Max har sedan förra året ett vegetariskt alternativ till sina barnmål, Crispy nuggets, som chicken nuggets men gjorda av sojaprotein. Burger King har i dagsläget inget vegetariskt alternativ till sina barnmenyer.

Läs mer:

Så ska maten serveras för att barnen ska äta upp

Bra mat gör barn mer självsäkra

Redaktionens tips
Dela på: