Vad är veganskt vin? Här är svaret!

Veganskt vin är ett vin som inte har varit i kontakt med någon animalisk produkt under tillverkningen.

De flesta vinerna klaras för att de inte ska vara grumliga. Man kan klara dem genom exempelvis äggalbumin, som drar till sig partiklar och som sedan avlägsnas. Mjölkprotein kan användas för att korrigera färgen i främst vita viner. Används någon sådan metod är inte vinet veganskt. Inte heller om gelatin och husbloss använts i processen. Däremot kan till exempel ett slags lera, bentonit, användas vid klarningen, och då räknas vinet som veganskt. Det kan också ha filtrerats utan tillsatser. Även då är det grönt ljus för veganer.

Läs också: Så väljer du dryck – när veganen kommer på middag

Skiljer det sig smakmässigt från det traditionella?

– Nej, det går inte att känna skillnad i smaken om ett vin är veganskt eller inte.

Är veganskt vin alltid ekologiskt?

– Nej, det har inget med vartannat att göra. Beroende på hur strikt vegansk man är kan det till och med vara känsligt, eftersom det förekommer i ekologisk vinodling att man gödslar med djurgödsel, eller låter exempelvis ankor beta mellan vinrankorna för att hålla skadedjur i schack.

Läs också: Vinfusket: Kan innehålla gelatin och sötningsmedel

Hur vet man att ett vin är veganskt?

– Det är svårt att veta exakt vilka viner som räknas som veganska. EU kräver numera att det anges på etiketterna om vinet kan innehålla rester av mjölkprotein eller äggviteämnen. För att vara spiksäker är det bäst att kontakta vinets importör för fullständig information. Systembolaget har ingen kategori för veganviner.

Tips på ett veganskt vin

Gabriel Meffre Côtes-du-Rhône Saint-François 2016, nr 74993, 89 kr

Ett vitt vin från Rhône i Frankrike. Generöst fruktigt med lätt blommigt drag och en pigg frukt- syra. Gott till ratatouille toppad med valnötter.

Läs också: Bästa vinet om du villl gå ner i vikt

Av Gunilla Hultgren Karell

Artikeln publicerades först på Allas.se.