Testa dig själv: Har du problem med maten?

Äter du medvetet?

Studie efter studie visar hur effektivt mindfulness är för att förändra våra tankar – inklusive hur vi förhåller oss till mat och ätande.

KBT-terapeuten Veronika Ryd och yogaläraren Anna Wikfalk har märkt att intresset för deras mindful eating-kurser ökar alltmer.

– Överätning är utan tvekan det vanligaste matproblemet. Många som kommer hit har tröttnat på att kämpa med dieter och kostråd och upplever att ingenting fungerar. Men vi har sett att mindful eating verkligen kan hjälpa, säger Veronika.

TEST! HUR ÄTER DU?

Det kan vara svårt att veta om man har problem med sitt ätande eller inte. De här påståendena kan ge en ledtråd genom att du svarar stämmer eller stämmer inte på dem.

1. Jag känner mig glad och engagerad i livet när jag inte äter.
2. Om jag inte är hungrig så äter jag inte.
3. Om jag är mätt så slutar jag äta och kan lämna mat på tallriken.
4. Jag har intervaller på minst ett par timmar där jag inte är hungrig eller tänker på mat – som avbryts av måltider när jag väl är hungrig.
5. Jag njuter av att äta olika typer av mat.
6. Jag är inte besatt av mat eller att räkna kalorier för att se om jag har ”råd” att äta.

Har du fler än ett ”stämmer inte”? Då har du troligen ett mer eller mindre komplicerat förhållningssätt till mat. Vill du göra något åt det? Då kan träning i mindful eating vara något för dig.

Läs mer i MåBra, nr 9, 2014. Kontakta vår kundservice på 042-44 430 31 för att beställa gamla nummer av tidningen!

AV: Anna Carsall

BILD: Thinkstock

LÄS ÄVEN:

11 tecken: Har du en osund relation till mat?

Många kvinnor lider av ätstörningar – eller har ett osunt förhållande till mat. Hur är det med dig? Här är 11 tecken på att du kan behöva förändra ditt sätt att se på mat.

Läs mer: Har du en osund relation till mat?

 

Så sätter du stopp för sötsuget – 3 tips!

Ja, det går att bli av med sötsuget bums. Det är dessutom ganska lätt att tämja ett otyglat begär efter socker och snask. Metoden är enkel – och supereffektiv!

Läs mer: Så sätter du stopp för sötsuget – 3 tips!

Utvald läsning