Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Tappa semesterkilon med Hollywood-detox!

08 aug, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kan en vecka med grönsaksjuicer och fruktsmoothies trolla bort sommarens trivselkilon? MåBra:s Hanna Karlemark har testat!

Lata dagar på stranden, vinkvällar vid grillen och så lite chips och godsaker på det. Hanna Karlemarks semesterdagar ser ut som de flesta svenskars, med några kilos övervikt i bagaget när ledigheten löper mot sitt slut.

– Normalt följer jag Dukan Diet, men under min semester frångick jag den kosthållningen helt, berättar Hanna.

2 envisa kilon blev kvittot på sommarens utsvävningar och i jakten på en rivstartsmetod snubblade hon över Gwyneth Paltrows omtalade detoxkur.

– En intensivkur med bär och grönsaker som dessutom rensar ut gifter och gör huden finare. Det lät som ett utmärkt sätt att komma i form på, fortsätter hon.

Under en veckas tid bestod menyn till största delen av smoothies, grönsaksjuicer, nötter, frön och färska bär. Bröd, socker, kaffe, alkohol och mejeriprodukter var helt bannlysta. Även animaliska proteinkällor fick stryka på foten till förmån för gröna grönsaker och baljväxter.

Annons

– Trots den blygsamma mängden mat var jag full av energi, och jag kände mig snabbt slankare. Jag upplevde också att mina fysiska trötthetstecken minskade och att huden fick fin lyster.

Gick ner 2 kilo

2 kilo försvann i en rask takt och trots att det var första veckan på jobbet kände sig Hanna piggare än någonsin. Att prova metoden på jobbet fungerade utmärkt menar hon, kanske för att det är svårare att småäta och att miljön är full av rutiner som saknas hemma.

Så här kunde en vanlig dag se ut:

Frukost

Rumstempererat citronvatten och örtte

Mellanmål

Fruktsmoothie baserad på mandelmjölk, med extra protein – till exempel äggvita

Lunch

Kokosvatten

+ Grönsakssoppa eller sallad

Mellanmål

Nötter och bär

Middag

Rotfruktsjuice

Hannas detox-tips!

– Låt kroppen vila från onödigt stora portioner redan några dagar innan du startar kuren. Lägg gärna av med sötsaker, kaffe och alkohol också.

– Ät probiotika för att hålla magen glad. Jag valde Trevis, tabletter som finns på Apoteket.

– Jag plockade mina bär från egen trädgård och skogen, passa på att detoxa nu när det är säsong för så många nyttiga varianter!

Är du nyfiken på Gwyneth Paltrows detox? På sin blogg berättar stjärnan själv hur du ska gå tillväga – klicka här för att komma dit!

AV: Jennie Sandberg och Hanna Karlemark

BILD: Jennie Sandberg

Annons