Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Succéförfattaren Susan Billmark: "Det här är meningen med livet!"

17 nov, 2016 
Anna Carsall
Susan Billmark sjukskrevs för utbrändhet. När krisen var över skrev hon hyllade självhjälpsboken Lär dig leva.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Namn: Susan Billmark
Ålder: 55 år
Familj: Maken Mats, dottern Julia, hunden Alice
Bor: Kalmar
Gör: Konstnär, författare, föreläsare
Styrka: Väldigt kreativ. Jag har lätt för att tänka utanför ramarna och att sätta mig in i hur andra människor har det och hur de tänker
Svaghet: Svårt att sätta gränser. Ibland ställer jag upp på saker som jag egentligen inte har lust med. Och så är jag otålig och tröttnar lätt. Jag behöver variation. Till exempel kan jag inte äta samma frukost varje morgon. Jag förstår inte hur människor klarar av det.

Susan Billmark sjukskrevs för utbrändhet och sov i ett halvår innan värken i kroppen började avta. När krisen var över skrev hon en självhjälpsbok tillsammans med maken Mats. Lär dig leva toppade snabbt försäljningslistorna och sålde till och med bättre än den sista Millenniumboken.

Hur lär man sig att leva?

– Genom att våga leva. Våga utmana dig själv och lev inte bara på autopilot och säkra kort inom trygghetszonen hela tiden. Det hindrar dig från att utvecklas. Du behöver testa gränserna för vad du klarar av, och du behöver testa nya saker för att hitta det som får dig att må bra. Det är i alla fall det snabba svaret.

Annons

Varför lever vi på autopilot då?

– För att det är enklast att göra det. Det kräver nästan ingen ansträngning alls.

Vad har du varit rädd för att prova?

– Om det inte vore för Mats hade det inte blivit någon bok till exempel. Jag var väldigt skeptisk till idén och sa: ”Vi kan ju inte skriva, vi har aldrig gjort det förut. Och hur ska vi ha råd?” Han svarade bara: ”Klart vi kan.” Och det kunde vi ju.

Varför ska man stanna upp och känna in nuet?

– För att vi inte ska fastna i den där autopiloten. Den förstör ganska mycket för oss. Vi ser inte vad som är verkligt och mitt framför oss. Man måste stanna upp, uppmärksamma andningen och det som sker på riktigt runtomkring. Det ökar medvetandet.

Vad var det som hjälpte dig när du mådde som sämst?

– När jag mådde som sämst sov jag i sex månader och hade ont i kroppen. Men när jag hade sovit klart försvann värken och så började jag med KBT. Jag var ute i naturen mycket och märkte att promenaderna var läkande. Och något som blev väldigt helande, min inofficiella läkningsprocedur, det var när jag började skapa. Då kände jag rent intuitivt: ”Det här är bra för mig.”

Annons

– Och det är det som allt handlar om: Lär dig leva – våga prova nytt och hitta din grej. Det är inte alla som vet vad som får dem att må bra eller ens vad de drömmer om. Då är det viktigt att man stannar upp och tar reda på det – för att hitta meningen med livet.

Vad är meningen med livet?

– Att hitta sin plats där man mår bra, men där man också gör lite nytta. Man behöver hitta en uppgift, antingen som hobby eller yrke – så länge det är något man mår bra av och som ger mening. Meningen med livet är helt enkelt att hitta det som ger mening.

Annons