Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Stjärnkockens hemliga knep – semla med whiskey

20 feb, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Den traditionella semlan serveras med en het vägg vilken består av varm mjölk. Alexander Sjögren, svensk representant i årets kock-VM, har en hemlig ingrediens som ger den heta väggen en mer vuxen smak.
Annons

Den 28 februari är det Fettisdagen, en högtidsdag under vilken vi frossar i en eller flera semlor för att sedan, enligt traditionen åtminstone, fasta fram till påsk. Bronsmedaljören i kock-EM år 2016, Alexander Sjögren, deltog i år i den prestigefyllda mattävlingen Bocuse d’Or och delar här med sig av sitt hemliga recept på sin favoritsemla. Den hemliga ingrediensen? Irländsk whiskey!

– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan. Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskeyn, säger Alexander Sjögren.

Läs mer från Elle mat & vin: Så gör du din egen semmelwrap

Så här gör du Alexander Sjögrens hetvägg med irländsk whiskey

Whiskey- & kardemummamjölk

4 portioner

Du behöver:

2 dl lantmjölk

2 msk Tullamore D.E.W.

1 ½ msk farinsocker

Annons

1 krm mald kardemumma

Gör så här:

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

Läs även: Prinsess-Semlan är årets hetaste semla

Recept på traditionell semla

12-20 stycken semlor

Till degen:

2 dl mjölk

7 dl vetemjöl

25 g jäst

1 st ägg

½ tsk salt

1 msk kardemumma

80 g smör (normalsaltat)

1 dl strösocker

Till fyllning:

500 g mandelmassa

1 dl mald mandel

½ dl hackad mandel

1 droppe bittermandelolja

1 msk kardemumma

2 msk vaniljsocker

½ dl florsocker

1½ dl mjölk

3 dl lättvispad grädde till topping.

Gör så här:

1. Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.

2. Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.

3. Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Annons

4. Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.

5. Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

6. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

7. Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

 

Korvsemlan – så gör du årets märkligaste semla

Gör en semmelkorv! Så här enkelt gör du en korvsemla!

Läs också: Korvsemlan – så gör du årets märkligaste semla

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons