Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så påverkar magbakterierna hur mycket du väger

11 nov, 2015 
Din tarmflora har stor inverkan på ämnesomsättningen och kan till och med styra vilken diet som passar dig bäst, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Forskarna intresserar sig allt mer för bakterierna vi har i magen – de har nämligen visat sig ha betydligt större inverkan på vår hälsa och vikt än man tidigare trott. En svensk studie från Göteborgs universitet visade nyligen att dina tarmbakterier kan avgöra vilken diet som får dig att gå ner mest i vikt.

Detta gör att läkarna i framtiden kan ta fram skräddarsydda kostråd anpassade för just dig, genom att matcha din tarmflora med den kost som visat sig passa bäst. Det kan även bli aktuellt att tillsätta olika bakterier till kroppen för att få bättre hälsoeffekter.

I studien från Göteborgs universitet visade sig en bantningsdiet ge viktminskning för alla, medan personer med en artfattig tarmflora dessutom fick en rad positiva effekter på hälsan, genom att halter i blodet som indikerar hälsorisker minskade.

Läs mer: Därför har vissa svårare att gå ner i vikt

En annan helt ny studie från samma universitet styrker tesen att våra magbakterier avgör hur vi bör äta för bäst effekt på midjemåttet. Forskarna kunde där se att tarmfloran förändras vid sjukdomar som typ 2-diabetes och att den är en faktor som kan bidra till fetma och hjärtkärlsjukdomar.

Annons

I studien fick deltagarna under tre dagar äta bröd bakat på kornkärnor, vilket förbättrade blodsockret hos vissa personer, medan andra inte alls svarade på kostförändringen.

De som fick positiva effekter visade sig ha fler av en grupp bakterier som kallas prevotella. Genom att tillföra dessa bakterier kan blodsockereffekten förbättras även hos de som tidigare inte haft ökade proportioner av prevotella, menar forskarna.

– Våra fynd visar tydligt på hur viktigt samspelet mellan tarmfloran och dieten är för att förstå vår ämnesomsättning i hälsa och sjukdom. Resultatet kan bidra till att förklara varför vi svarar så individuellt på olika kostbehandlingar, säger professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

 

Källa: Forskning.se

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

 

LÄS MER:

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

Magbakterierna som gör dig smalare

viktnedgang2

 

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Youghurt och banan är bra för magen.

 

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

Filbunke är en syrad klassiker, recept hittar du längre ner!

Annons