Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så många kalorier innehåller världsrekord-semlan!

19 feb, 2020 
Rekordstor semla.
Världens största semla presenterade på Sergels torg i veckan – och tros ha varit femton gånger större än det gamla rekordet. Här är semlan i siffror!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I veckan kunde vi skåda ett världsrekord – världens största semla! Det bastanta bakverket vägde hela 300 kilo och mätte 137 cm i diameter, samt fick transporteras med truck till Sergels torg i Stockholm där den presenterade på tisdagen. Och det krävdes en hel del förberedelser innan drömmen kunde bli verklighet.

– Vi började provbaka på vårt stålverk i Söderfors, och fick ganska bra bullar. Men sen till slut kom Guinness och sa att vi måste baka den i ett bageri. Så då fick vi riva upp planerna och bygga om ugnar och så på bageriet i Huddinge, säger Daniel Granholm, produktionschef på bageriet Bake my day, till Expressen.

Bullen fick bakas i sju timmar, och Daniel Granholm beskriver konsistensen som ”ganska hård”. Sammanlagt tog rekordsemlan 18 timmar att baka. Man fick anpassa måtten på semlan efter vad som fick plats i bageriets ugnar och truckar – och den nya rekordsemlan slog den förra viktmässigt med hela 280 kilo!

Rekordsemlan vägde 300 kilo!
Rekordsemlan vägde 300 kilo!

Semlan vägdes och mättes innan resultaten skickades in till Guinness rekordbok, som ska verifiera och godkänna innan det nya rekordet noteras.

Annons

Förbipasserande fick smakprover, men förstås inte av jättesemlan.

Semlan i siffror:

  • 80 kilo bulle
  • 115 kilo grädde
  • 35 kilo
  • 2 kilo florsocker

Och hur många kalorier kan en sån här skapelse tänkas innehålla? Svaret landar på 1 500 000 kalorier. En vanlig semla innehåller omkring 400-500 kcal – så när du njuter av en traditionsenligt stor semla på fettisdagen den 25 februari i år kan du alltid tänka att det kunde varit värre.

Källa: Expressen, DN   Foto: TT

Läs mer:

Årets kanske godaste trend – flytande semlor

”Nyttiga” semlor är årets snackisar – här köper du dem!

Baka Supermats glutenfria mini-semlor!

Annons