Så får du hjärnan att älska hälsomat

Så får du hjärnan att älska hälsomat

Det finns alltid något att fira. Att det är din födelsedag, att du har tränat, att du har ätit nyttigt, att barnen kommer på fredag, att barnen inte kommer på fredag.

Och när vi firar unnar vi oss något extra. För många av oss är det sällan en god sallad eller en närande soppa – utan snarare choklad, chips, glass och bakelser.

Ulrika Gabriel är kostrådgivare och driver kursen ”Tänk dig smal – gå ner i vikt med KBT”. Hon vet varför vi hellre äter onyttigt än sunt när vi vill festa till det, eller när vi känner oss stressade, oroliga eller deppiga.

– När du äter söt eller fet mat påverkar du kroppen kemiskt. Du får energi av socker. Fettet gör dig mer tillfreds, men effekten är snabbt övergående. Ofta är vi inte ens medvetna om vad vi känner. Vi hinner bara känna av någon sorts obehag innan vi köper smågodis eller slinker in på pizzerian. Endorfinpåslaget som vi tolkar som pigghet är i själva verket kroppens försök att skydda sig.

Hälsosam mat stärker kroppen. Onyttiga livsmedel skapar kaos. När du inte får i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra näringsämnen skickar kroppen ut hungersignaler. Det gör att du överäter.

– För många är hälsosam mat något man skulle vilja äta mer av. Många bantartyper har dock ett ”allt eller inget-tänkande” vilket innebär att man inte klarar av att endast äta hälsosam mat. Då ser man sig som misslyckad och väljer att helt låta bli i stället.

Det går att bryta denna onda cirkel. Du kan ställa om dina tankar så att du börjar längta efter hälsosam mat och börjar associera nyttigheter med fest och glädje. Det leder inte bara till att du slutar ge din kropp livsmedel som den bevisligen mår dåligt av. Dina nya hälsosamma vanor leder också till att du blir mindre trött, får mer energi, känner dig gladare och når din målvikt.

6 små steg som leder dig rätt

1. Byt ut maten successivt. Om du är van vid att fira eller hantera dina känslor med sötsaker och skräpmat behöver du byta ut den typen av mat mot nyttigare hälsomat. Det bästa är att göra det successivt eftersom det brukar vara svårt att göra en helomvändning direkt. Börja med att lägga till nyttig mat som du redan är förtjust i, till exempel frukter, bär, morötter och nötter. Var nyfiken och testa nya livsmedel och recept. Då får du många nyttiga saker att välja mellan.

2. Ät långsamt och njutningsfullt. Se till att duka fint, sitta ner och skapa en lugn och skön måltid. Fokusera på maten, smakerna och känn att du verkligen skapar en njutningsfull stund.

3. Tänk på matens ursprung. Om du exempelvis äter en apelsin kan du tänka dig hur apelsinen växte på ett träd i solen i Spanien innan den hamnade i mataffären. Se framför dig hur den har laddats med solens nyttiga energi och nu kommer att ge dig en massa nyttiga vitaminer och mineraler.

4. Välj nyttig comfort food. Välj mat som är nyttig och ger dig energi eller lugn om det är det du behöver. Det söta och energigivande kan du få av färsk eller torkad frukt, bär och superfoods som macapulver, vetegräs, nässelpulver eller acaipulver. Blanda någon eller några av dessa i en smoothie, i yoghurten eller som ingrediens i en hälsoglass med banan som bas.

5. Känn tacksamhet. Känn att du ger både kropp och själ vad de mår bra av. Tänk att du är värd att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

6. Avsluta måltiden med positiva tankar. När du i lugn och ro har ätit klart tänker du att du njöt av en måltid som stärker dig. Du investerade i dig själv.

Källa: Ulrika Gabriel, kostrådgivare.

Av Erik Olkiewicz

Bild Thinkstock

Utvald läsning