Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så enkelt blir du av med lukter i köket

01 jan, 2017 
Få bort dålig lukt i köket!
Hänger matlukten sig kvar – trots att du har städat? Så här får du bort den helt utan kemikalier!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att det kan lukta lite unket i köket efter en stor middag är inte så konstigt, men om lukten hänger sig kvar är det inte lika trevligt.

Och visst, det finns luftfräschare men de är ofta fulla av kemikalier och dyra att köpa! Vi lär dig hur du får tillbaka den fräscha doften helt naturligt – och billigt!

Så blir du av med dålig lukt i köket

Innan du drar igång är det bra om du öppnar fönstret och vädrar samt tar ett varv med dammsugaren. Punktmarkera därefter dessa områden:

Diskmaskinen

Börja med att få bort matrester från botten med en bit hushållspapper och häll därefter vinäger i en liten skål som du placerar i det översta facket och kör diskmaskinen på högsta temperatur.

Läs också: Städa med vinäger – 5 oväntade tips

Kylskåpet

Vi har alla varit där, en otrevlig lukt slår emot oss när vi öppnar dörren! Om du inte har tid att tömma hela kylen kan du nöja dig att få bort källan till odören och därefter ställa in en liten skål med bikarbonat i kylskåpet. Bikarbonaten kommer att absorbera dålig lukt.

Annons

Läs också: 8 matvaror du INTE ska ha i kylen

Mikrovågsugnen

Hacka en citron och lägg i en skål vatten och ställ in i mikrovågsugnen några minuter så att det bildas ånga på luckan. Låt därefter skålen stå i mikron i ungefär en kvart innan du öppnar den. Därefter kan du bara torka av med en disktrasa!

Läs också: 10 livsmedel som håller MYCKET längre än sitt bäst före-datum

Vasken

Dränk hushållspapper i vinäger och klä vasken med dem. Efter en stund kan du skrubba av med varmt vatten och diskmedel.

Soptunnan

Om det luktar illa från soptunnan behöver den sannolikt en del uppmärksamhet. Töm och skölj ur och när du är klar strör du lite bikarbonat i botten av soptunnan för att göra dig kvitt soplukten.

Ugnen

Luktar det från ugnen, trots att du har städat den? Ingen fara – det går att få bort lukten! Blanda 700 ml vinäger med 200 ml bikarbonat och häll på en bakplåt. Ställ in i ugnen och lämna den där över natten. Den kemiska reaktionen kommer att få bort alla dåliga lukter.

Läs också: Gott och nyttigt med grönsaker i ugn – 10 recept

Gör en naturlig doftsprej

Pricken över i får du genom att låta apelsin- eller citronbitar puttra tillsammans med lite rosmarin i en kastrull med vatten.

Källa: Good Housekeeping

Mer från Allers: 10 helt geniala sätt att använda citroner

Annons