Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Därför är det så nyttigt att dricka rödbetsjuice

19 jan, 2021 
nyttig rödbetsjuice som är bra för blodtrycket och höjer prestatinsförmågan
Rödbetsjuice sägs ju vara så nyttig – men vad är det egentligen bra för? Här är några anledningar till att dricka rödbetsjuice, och några andra saker som den är bra att veta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Det finns många anledningar att äta rödbetor, men funderar du också på varför så många pratar om att man ska dricka rödbetsjuice? Här har vi samlat några vanliga frågor om drycken!

Varför är det nyttigt att dricka rödbetsjuice?

Rödbetsjuice innehåller dels nitrater som finns kvar i rå rödbeta men som försvinner vid kokning. Nitrat gör att kväveoxid bildas i kroppen och det kan ha olika positiva effekter på kroppen.

Det innehåller också mycket antioxidanter och flera andra nyttiga ämnen, till exempel folsyra och alkaloider. Dessutom är rödbetor rika på fibrer.

Vad är rödbetsjuice bra för?

Rödbetsjuice kan bland annat ha positiv effekt på hjärt-kärlhälsa och på blodtryck. Studier visar också att prestationsförmågan kan öka.

Eftersom blodcirkulationen ökar kan man också tänka sig att rödbetsjuice är bra för hjärnan och fokus. Rödbetsjuice kan också vara bra för magproblem.

Rödbetor som ska bli nyttig rödbetsjuice
Rödbetor innehåller många olika nyttiga näringsämnen, utöver att de är väldigt goda.

När ska man dricka rödbetsjuice för bäst effekt?

Om man dricker rödbetsjuice för generell hälsoeffekt så spelar det ingen roll när på dagen man dricker det. Om man dricker det för att öka sin prestationsförmåga så kan man dricka det ett par timmar före man ska prestera. Effekten sägs hålla i cirka 6–8 timmar.

Annons

Varför dricker en del rödbetsjuice före träning?

Just på grund av att det sägs vara prestationshöjande, eller kanske för att det är gott också. Blodet syresätter musklerna lättare och du blir mer uthållig och orkar mer.

Men vill man fortsätta få effekt av rödbetsjuice så bör man göra uppehåll emellanåt. Effekten kan avta efter ungefär två veckor om man dricker det regelbundet.

Hur mycket rödbetsjuice ska man dricka?

Dricker man rödbetsjuice för att sänka blodtrycket rekommenderas ofta 1–2 dl om dagen. Vill man öka prestationsförmågan så rekommenderas upp till en halvliter.

nyttig rödbetsjuice som är bra för blodcirkulation, blodtryck, prestation mm
Gör din egna rödbetsjuice och smaksätt med till exempel ingefära och chili.

Varför sänker rödbetsjuice blodtrycket?

När man dricker rödbetsjuice får man som sagt i sig nitrat, som bilder kväveoxid i kroppen. Det i sin tur gör att blodkärlen vidgas och att blodet syresätter kroppen lättare. Du får bättre blodcirkulation och blodtrycket sänks.

Annons

Kan rödbetsjuice ge några biverkningar eller vara farligt?

Man har inte kunnat se några hälsorisker med att dricka rödbetsjuice regelbundet, i lagom doser. Däremot kan det färga urinen om man dricker mycket, men det är ofarligt.

Kan man ge rödbetsjuice till barn?

Barn under ett år ska man inte ge livsmedel som är rika på nitrat då deras kroppar har svårt att hantera det. Det innefattar rödbetor och även till exempel ruccola och spenat.

Är koncentrat lika bra som färskpressad juice?

Koncentrat kan vara bra om man har svårt att få i sig juicen, då behöver man inte dricka lika mycket för samma effekt.

Recept: Rödbetsjuice med apelsin, ingefära och chili

Pressa 200 gram rödbetor, en bit ingefära, en liten bit chili och en apelsin i råsaftscentrifugen. Drick och njut!

Foto: TT

Annons