Ogillar du grönsaker? Nu finns en vetenskaplig förklaring

Det finns en förklaring till att många ogillar grönsaker.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Grönsaker är fullproppade med nyttigheter och Livsmedelsverket rekommenderar att vi tuggar i oss minst ett halvt kilo grönt om dagen. Och för grönsaksälskare är det inga problem att komma upp i 500 dagliga gram – men sen finns det också en stor grupp människor som helt enkelt ogillar grönsaker.

Det handlar framför allt om grönbladiga varianter såsom vitkål, grönkål, broccoli, brysselkål och salladsblad, som kan uppfattas som bittra i smaken. Har du svårt att få i dig dessa grönsaker är det inget att skämmas för  – ny amerikansk forskning visar nämligen att det finns en vetenskaplig förklaring till fenomenet. Det beror helt enkelt på dina gener.

Känsligare för bittra smaker

Personer som har svårt för grönsaker bär troligtvis på två uppsättningar av en särskild variant av smakgenen TAS2R38, som kallas PAV. Dessa ger dig ett känsligare smaksinne, vilket bland annat gör att du har extra svårt för bittra smaker. Du upplever dem helt enkelt som betydligt bittrare än vad personer som inte bär på genvarianterna gör – och äter, visade forskningsrapportena, därför betydligt mindre grönsaker än genomsnittet.

– Din genetik påverkar ditt smaksinne och smaken har stor inverkan på vad du väljer för mat. Man måste väga in hur saker smakar om man verkligen vill att patienter ska följa näringsriktlinjer, säger Jennifer L. Smith från University of Kentucky School of Medicine, en av forskarna som skrivit rapporten.

Ogillar ofta kaffe och öl

Personer som är ”supersmakare” brukar också ofta ogilla mörk choklad, kaffe och öl, även detta på grund av den bittra smaken.

Men ibland är det alltså bara kålsalladen och broccolisoppan som inte går hem.

– Vi pratar alltså om en nivå av bitterhet som kan förstöra hela dagen, förklarar Jennifer L. Smith.

Kort och gott: Tycker du illa om grönsaker är det inget du bara kan ”vänja” dig vid att äta – motviljan sitter helt enkelt hårdkodad i ditt smaksinne.

Foto: TT

Läs mer:

Tycker du att öl är äckligt? Då kan du vara en supersmakare!

Det kan dina smaklökar avslöja om din personlighet

Därför smakar koriander som tvål – för vissa av oss

Dela på: