Därför ska du inte sluta äta kolhydrater till frukost

frukostar med bra kolhydrater

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att utesluta kolhydrater, eller dra ner på kolhydrater, ur sin kost blev ett tag en stor trend som många hakade på. För en del fungerar det säkert jättebra. Men kanske har också en del hakat på trenden utan att tänka på varför man gör det? Man behöver inte undvika kolhydrater i onödan.

Det finns flera anledningar att äta kolhydrater

Det finns faktiskt många olika anledningar att inte sluta äta kolhydrater. Inte minst har man i forskning kommit fram till att för lite kolhydrater kan förkorta livet och att lagom mycket kolhydrater är bäst för ett långt liv.

Dels är kolhydrater en viktig energikälla för kroppen, dels finns det fibrer i rätt sorts kolhydrater. Fibrer som gör kroppen gott, inte minst magen, och håller oss mätta längre. Dessutom finns det mycket viktiga vitaminer och mineraler i en del kolhydratskällor.

Rätt sorts kolhydrater ger rätt sorts effekt

Kolhydrater ger också bränsle till hjärnan och långsamma kolhydrater håller blodsockret på en bra nivå. Det ger dig stabil energi och det kanske man vill ha, och inte minst börja dagen på ett bra sätt med.

Vad vi däremot alla kan må bra av att undvika är de snabba kolhydrater som man ofta hittar i godis, läsk, bakverk och snacks. Men det kanske du inte så ofta väljer att äta till frukost?

Recept: 3 goda och hälsosamma frukostar

Gröt med rårivet äpple, russin och kanel

nyttig frukost med kolhydrater

Gör så här: Koka havregrynsgröt på 1 dl havre- eller fiberhavregryn, lite salt och 2 dl vatten. Hacka äpplet i bitar, strö på kanel och värm äppelbitarna i mikron en kort stund. Lägg upp och ät med någon deciliter mjölk av valfri sort.

Yoghurt med müsli, frukt och bär

nyttig frukost med kolhydrater

Gör så här: Häll upp 2 dl naturell yoghurt och toppa det med 3 msk osötad müsli, hackad valfri frukt och toppa med hallon och blåbär.

Fullkornsbröd med ägg, avokado och paprika

nyttig frukost med kolhydrater

Gör så här: Ta fram en skiva fullkornsbröd med hela korn/frön i. Rosta den om du vill. Mosa en halv avokado och lägg på. Skiva ett kokt ägg och lägg på och toppa med paprika eller tomatskivor.

Foto: TT

Mer innehåll från MåBra

Det händer med din hud när du slutar dricka alkohol

Experten: Så ska du träna och äta om du vill öka din förbränning

Så blir du sockerfri på 7 dagar, med en liten förändring om dagen

Dela på: