Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Nya veganmjölken – smakar precis som vanligt mjölk

18 maj, 2017 
Thowe Wagner Larsson
För dem som inte vill dricka komjölk har marknaden fullkomligt exploderat den senaste tiden med olika växtbaserade substitut. I slutet av 2017 kommer nästa alternativ som enligt tillverkaren ska smaka precis som vanlig mjölk – utan att innehålla något spår av animalier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det hela började med att Ryan Pandya och Perumal Gandhi, två passionerade ostälskare, såg hur skadlig produktionen av mejeriprodukter var för samhället. Men de ville inte ge upp den goda smaken av smält ost, chokladmjölk eller glass. Med hjälp av ett stort team med bland annat olika forskare, kockar och dietister lyckades de hitta en lösning som både var etisk och fullt gångbar.

Läs också: Drick ett glas mjölk – och få i dig allt detta!

Mjölken kommer att vara vegansk och innehålla samma typer av vitaminer och mineraler som vanlig mjölk. Därtill använder man sig av en jäsningsteknik för att skapa mjölkproteinet som kan liknas vid samma teknik som vid ölbryggning. Hela innehållsförteckningen är hemlig framtill att produkten släpps men grundarna skriver att mjölken är helt naturlig och innehåller inga tillsatser.

Läs också: Drycken alla pratar om just nu: Kolsyrad mjölk

Annons

Så här skriver företaget på sin hemsida: ”Djurfri mjölk är precis som komjölk eftersom den är tillverkad med äkta mjölkprotein (kasein och vassle), men den är gjord utan en enda ko. Perfect Day är den första mjölken av sitt slag och har samma goda smak och textur som komjölk men utan de skadliga bieffekterna och allergener som finns i komjölk. Vår process är mer human, ekologisk och hållbar än industriell mjölkproduktion.”.

Företaget skriver även att de hoppas på att lansera ost, glass och yoghurt i samma sortiment. När denna produkt kommer till Sverige är inte klart, men i USA väntas den lanseras i slutet av 2017.

Läs också: Ny studie: Mjölkdrickande kan förkorta livet

 

Mjölkprodukter hjälper dig ner i vikt – välj rätt!

Gå ner i vikt med mjölk.

Läs också: Mjölkprodukter hjälper dig ner i vikt – välj rätt!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons