Ny forskning: Så når du drömvikten – med papper och penna!

Med endast en våg, ett papper och en penna kan det bli betydligt lättare att nå drömvikten. Forskare vid Cornell University har nämligen upptäckt en enkel strategi för att gå ner i vikt.

Det verkar nämligen som att ju oftare man ställer sig på vågen, desto snabbare rasar siffrorna neråt.

Forskarna delade in 162 personer i två olika grupper och studerade deras viktminskning under två år. Den ena gruppen skulle väga sig och skriva ner sin vikt varje dag under två år. Hur de skulle gå till väga för att tappa sina kilon fick de välja själva. Den andra gruppen fick också i uppgift att gå ner i vikt på valfritt sätt, men fick inga instruktioner om att väga sig.

Läs mer: Supermaten som gör dig slank utan hunger

För de som vägde sig dagligen blev det både lättare att tappa kilon och att hålla den nya vikten. De som gick ner under det första året kunde enligt studien sedan behålla den nya vikten under det andra året.

Detta är anmärkningsvärt med tanke på att andra studier visat att 40 procent av den vikt vi går ner under en diet vanligen kommer tillbaka igen under det närmaste året. Och under de kommande fem åren brukar alla överflödskilon vara på plats igen.

Läs mer: Variera dina matvanor och gå ner i vikt

Men varför fungerar det? Forskarnas teori är att man blir mycket mer medveten om kopplingen mellan vad man äter och siffrorna på vågen. De tror dessutom att den frekventa kontrollen av vikten påminner om och ger upphov till nya beteenden som främjar viktminskning. Kanske gör den nya medvetenheten att man minskar portionsstorleken eller tar en snabb promenad.

Även kostrådgivaren Ola Lauritzon anser att det kan vara bra att hålla koll på vikten. Men han tror inte att man behöver väga sig så pass ofta för att nå positiva resultat.

Läs mer: Tappa kilon med hjälp av kostfibrer – så ska du äta!

– En framgångsfaktor när man vill gå ner i vikt är att göra sig själv medveten om vad man äter och hur mycket man rör på sig. Att ställa sig på vågen kan vara just en sådan trigger. Att skriva ner vad man har ätit, eller att ta ett foto på det man stoppar i sig kan vara andra sätt.

Nackdelen med att väga sig varje dag är att det kan orsaka onödig viktstress, menar Ola.

– Vikten varierar naturligt under månaden beroende på hormon- och vätskebalans. Själv brukar jag rekommendera att man ska väga sig en gång per vecka, säger han.

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

10 små viktknep som ger stor effekt

Färgstark mat på en vit tallrik och magert protein med mycket grönsaker ger alla rätt!

Det finns inga genvägar till en sund vikt, men däremot finns det smarta knep att ta till! Här är 10 små förändringar som tillsammans kan ge goda resultat.

Läs mer: 10 små viktknep som ger stor effekt

 

Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness

sotsug-mindfulness

Sitter sockerbegäret i huvudet? Här är coachens 6 bästa tips för hur du besegrar suget med mental träning.

Läs mer: Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness

Utvald läsning