Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

"Mitt humör är så ojämnt"

05 jul, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag är så förvirrad. Ena dagen mår jag toppen, jag bokar in middagar och fixar och känner mig social och glad. Nästa dag kommer jag knappt upp ur sängen om morgonen. Allt känns svart och jag är trött och orkeslös – och bokar av allt som känts så kul dagen innan. Ungefär så här ser alltså mitt liv ut. Upp och ner, när jag mår bra är det liksom bara uppåt, och jag tror att ”den här gången kommer det att fortsätta så”. Men så dyker jag rakt ner i källaren igen…

Det känns så misslyckat, och jag undrar varför det är såhär. Kan inte hitta några yttre anledningar direkt…

Mia

Svar:

Jag förstår att det blir förvirrande med sådana tvära kast mellan perioder av hög energinivå och orkeslöshet. Vägen till ett jämnare sinnelag går via acceptans: ”så här ser det ut just nu”. När du dömer dig själv med tankar som ”det borde inte vara så här” har du låst dig vid problemet. Kan du utgå från verkligheten som den ser ut just nu, och inte hur den ”borde” se ut, har du också möjlighet att förändra den. Och där finns olika vägar att gå. Först undrar jag hur du definierar dig själv: Ser du dig som en person som vill vara högpresterande och på topp för jämnan? I så fall kanske du har ett utvecklingsområde där, att lära dig att inte sätta ribban så högt. Utforska på vilka sätt du kan sänka kraven och skapa utrymme för dina egna behov av vila och återhämtning.

Annons

Jag tänker att problemet kanske inte är att du hamnar i svackor, utan att topparna är så höga. Det innebär i så fall att orkeslösheten är en reaktion på att det har varit för mycket. Med andra ord: när du försöker hålla fast vid det här överaktiva tillståndet, att jämt vara på topp, blir svackorna det pris du får betala. Fråga dig också om de här nedgångarna är en signal på att något behöver förändras i livet i stort. I så fall kan man i stället se på svackorna som något sunt som manar dig till självrannsakan och reflektion.

Vad finns i din orkeslöshet? Är den ett symtom på att du trycker ner något? Fundera över hur du kan ta hand om dig själv på ett mer accepterande och kärleksfullt sätt. Fråga dig vad som gör dig lugn och harmonisk. På så vis blir inte svackorna så hotfulla, kanske inte heller så djupa, men framför allt inte något som du behöver betrakta som sjukt eller onormalt. Ett sätt att få ett bättre jämviktsläge känslomässigt är att göra en inventering av vad du har att vara tacksam för. Gör en lista, på papper eller i huvudet, på vad som faktiskt fungerar i ditt liv, vad du är nöjd med eller glad över. Då kan det bli lättare att följa med i livets yttre flöde med ett jämnare humör. Om du inte blir bättre skulle jag vilja råda dig att be om remiss till en psykiater. Bipolär sjukdom kan ta sig sådana här uttryck, och visar det sig att det är ditt problem får du rätt terapi och medicinering via landstinget, så att du kan bli stabilare inombords.

Annons