Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Mia Törnblom: "Tro inte att andra kan läsa dina tankar"

25 nov, 2015 
Det kan vara skitsvårt att ha med andra att göra. Men ofta är det enklare än vi tror, menar föreläsaren och personlig utveckling-gurun Mia Törnblom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur krånglar vi ofta till det för oss?

– Vi gör det svårt för oss på väldigt många olika sätt. Det är högst mänskligt och en del av livet. En sak som gör att det ofta blir missförstånd, både hemma och på jobbet, är att vi förutsätter att det som är självklart för oss är lika självklart för andra. Och så blir det missförstånd. Dessutom tänker många av oss hälften av det vi vill föra fram, och det är ju svårt för andra att läsa våra tankar.

Kan du ta ett exempel?

– En väninna till mig brukade slå i skåpluckan när hon ville att hennes man skulle gå ut med soporna. Medan han uppfattade att hon var arg på skåpet, och det inte på något sätt hade med honom att göra.

Kan det finnas något bra med krångel?

– Ja, det är en förutsättning för att vi ska kunna utvecklas. Få saker är så utvecklande som att möta sig själv genom andras ögon, genom deras speglingar av hur vi är och beter oss. Men det är onödigt att göra det svårare än det behöver vara. Livet i sig är tillräckligt krångligt som det är. För att undvika onödigt krångel behöver vi påminna oss om att vi själva inte är norm, och att ingen annan tänker och tycker exakt som vi.

Annons

Hur ska vi göra då?

– Vara tydliga, till exempel genom att fråga den andra hur den uppfattat det vi sa. Och att uttrycka oss så konkret som möjligt.

Hur skulle din väninna kunnat vara tydligare?

– Genom att till exempel säga: Gå ut med soporna.

Men riskerar man inte att bli övertydlig?

– Det där är en vanlig orsak till missförstånd, nämligen att vi förutsätter att den andra ska känna sig korkad om vi är tydliga. Men det beror ju på hur vi uttrycker oss. Jag behöver ju inte säga: ”Nu kanske inte du riktigt förstår.” Säg hellre: ”Nu var jag inte tillräckligt tydlig.” Vi behöver ta ansvar för vår del i relationen, och försäkra oss om att vi varit tydliga nog.

Går det att helt undvika missförstånd?

– Nej, det tror jag inte. Dessutom handlar det inte om att man ska bli perfekt på något sätt, utan att se sin del i kommunikationen.

 

Mia Törnblom

Ålder: 48 år
Familj: Gift, en bonusson
Bor i: Stockholm
Gör: Driver MT-gruppen, föreläsare, författare och utbildare i ledarskap
Styrka: Är generös
Svaghet: Min tanklöshet, och om jag arbetar för mycket blir jag ibland intolerant
Gillar: Att njuta
Ogillar: Snålhet

 

AV: Anna Carsall

BILD: Maria Östlin

 

LÄS MER:

Mia Törnblom: Livet suger regelbundet

Mia Törnblom tar bland annat meditationen till hjälp för att tackla vardagens utmaningar.

Allt är inte en dans på rosor för Mia Törnblom bara för att hon är expert på personlig utveckling. Däremot vet hon precis hur hon ska tänka för att inte fastna i svackorna.

Läs mer: ”Livet suger regelbundet”

 

”Jag känner mig oälskad efter separationen”

En separation är inte enkel för någon. (Bild: Thinkstock)

 

Annons