Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Matlögnerna som saboterar din viktnedgång

27 okt, 2015 
Om du motionerar får du äta hur mycket du vill... eller? Här är sex myter om kost och träning som hindrar dig från att nå målvikten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Myt 1: Så länge du äter hälsosamt behöver du inte bry dig om kalorier
Även hälsosam mat innehåller kalorier, socker, salt och fett. En halv avokado ger 161 kalorier, och 18 cashewnötter har 163 kalorier i sig. Röda viner och mörk choklad är fulla av antioxidanter, men i övermått kan de leda till att du går upp i vikt.

Fullkornspasta och fullkornsbröd har lika många kalorier som vanlig pasta eller vanligt bröd. Skaffa dig en uppfattning om hur många kalorier våra vanligaste livsmedel innehåller så att du inte luras av hälsoglorian som hänger ovanför en del av dem. Använd gärna MåBra:s kaloritabell!

Läs mer: ”Äter jag för få kalorier?”

 

Myt 2: Du kan rasa i vikt blixtsnabbt

Du kan förmodligen gå ner en hel del i vikt om du blixtbantar, men mycket av den vikten lär återvända när du börjar äta normalt igen. För att gå ner ett halvt kilo måste du göra dig av med 3 500 kalorier. Det gör du bäst genom att äta mindre portioner och röra på dig mer.

Annons

Om du äter 500 färre kalorier varje dag i en vecka kommer du att gå ner cirka ett halvt kilo. Det är en normal viktminskning. Du kan även välja att äta 250 färre kalorier och bränna 250 kalorier varje dag genom motion, till exempel genom att ta en daglig powerwalk på 30 minuter.

Läs mer: Bästa maten för dig som har stannat i vikt

 

Myt 3: Om du tränar får du äta hur mycket du vill
Många tror att de kan öka sitt matintag bara för att de tränar. De äter en rejäl lunch och ett extra mellanmål och undrar sedan varför de inte går ner i vikt. Men de flesta av oss bränner inte så mycket att det jämnar ut sig. Om du vill unna dig ett mellanmål, ät i så fall en lite mindre lunch.

Forskning visar att människor oftast överskattar hur många kalorier de förbränner under ett motionspass. I en studie fick deltagarna springa på ett löpband och sedan äta motsvarande mängd kalorier från ett buffébord. De överskattade antalet brända kalorier med tre till fyra gånger. Sedan överkompenserade de genom att äta två till tre gånger så många kalorier som de i själva verket hade bränt.

Annons

Läs mer: Så undviker du att äta för mycket efter träningen

 

Myt 4: Det är alltid smart att välja att äta sallad

Många skulle må bra av att få i sig mer grönt. Ett par nävar grönsallad ger 10 kalorier. Men om du går all in och kör extra allt, och lägger till fetaost (90 kalorier), valnötter (93 kalorier), bacon (50 kalorier), kyckling (139 kalorier), tranbär (46 kalorier), krutonger (100 kalorier), ett hårdkokt ägg (78 kalorier), avokado (114 kalorier), och dressing (76 kalorier), så går din lunch loss på 800 kalorier.

Nöj dig kanske bara med ett hårdkokt ägg, avokado och fiberrika grönsaker. Då får du både muskeluppbyggande proteiner, nyttiga fetter och kolhydrater som mättar.

Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Myt 5: Du blir fet av att äta fett

I teorin låter det rimligt: Fett har nio kalorier per gram, kolhydrater och protein har bara fyra kalorier per gram, så för att gå ner i vikt måste du undvika fett. Men fett är inte fienden. Fett gör dig inte fet, lika lite som att grönsaker gör dig grön och socker gör dig söt.

Annons

Fett kan öka din mättnadskänsla så att du äter mindre totalt sett och undviker att småäta mellan måltiderna. En annan fördel är att fett hjälper dig att tillgodogöra dig vissa vitaminer och näringsämnen.

Läs mer: Fetterna som är bra för figuren

 

Myt 6: Det är bättre för hälsan att äta light-produkter

Fett är en av de saker som gör att maten smakar bra. När man tar bort fettet från livsmedel försvinner mycket av smaken. För att kompensera för detta bortfall tillsätts ofta socker, sötningsmedel och tillsatser för att förbättra livsmedlens smak och konsistens. Dessa tillsatser är inte alltid bra för kroppen.

Satsa i stället på att äta naturliga råvaror och mat med naturlig fetthalt. Dessutom så betyder inte ”låg fetthalt” och ”fettfri” att livsmedlen är kalorifattiga. Dessa etiketter kan också få dig att äta mer. Deltagarna i en studie åt upp till 50 procent mer av livsmedel som forskningsledarna falskeligen märkt med ”låg fetthalt” än de gjorde av exakt samma livsmedel med de riktiga etiketterna på.

Annons

Läs mer: Lightläsk kan öka ditt midjemått

 

Källor: Realsimple.com, Eatingwell.com, Prevention.com, Oprah.com, Popsugar.com

 

AV: Erik Olkiewicz

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Negativa kalorier: Maten som bränner fett!

Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför? Fenomenet kallas negativa kalorier, och kan hjälpa dig att tappa kilon på nolltid!

Läs mer: Maten som bränner fett!

 

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.

Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

 

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.

Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Annons