MåBra:s lilla antioxidant-skola

Ät så färgglatt som möjligt, då säkrar du intaget av antioxidanter!

För bara några år sedan var antioxidanter ett relativt okänt ord. Nu för tiden dyker det upp frekvent i såväl media och reklam som på livsmedelsförpackningar.

Antioxidanter är ett samlingsnamn på ett antal ämnen, där några är vitaminer, vissa är mineraler och andra är färgämnen i bär, frukt och grönsaker. Den gemensamma nämnaren är att de har gynnsam inverkan på hälsan genom deras förmåga att neutralisera fria radikaler.

Vad är då fria radikaler?

Fria syreradikaler bildas främst när vi andas, som en biprodukt vid syreupptagningen. Dessa molekyler har en negativ inverkan på kroppens hälsa.

De kan starta processer, så kallad oxidativ stress, som på sikt leder till inflammatoriska tillstånd och infektioner. Oxidativ stress påskyndar också åldrandeprocessen, både i och utanpå kroppen, och misstänks ligga bakom vissa cancerformer och hjärt-kärlsjukdom.

Stress, sjukdom och hårt fysiskt arbete kan dessutom öka frisättningen av fria radikaler.

Antioxidanter är de fria radikalernas naturliga ”fiende” och en antioxidant-rik kost kan neutralisera den negativa hälsopåverkan som de bråkiga molekylerna orsakar.

Vilken mat är bäst?

Livsmedel som är naturligt rika på vitamin E och C, beta-karoten, lykopen, lutein  och selen är utmärkta källor. Även zink, mangan och koppar är bra, då de ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

Bra exempel är broccoli, nypon, paprika, blomkål, blåbär, äpplen och tomater. Citrusfrukter, bladgrönsaker och morötter är andra färgstarka alternativ, som är rika på karotenoider – en grupp fettlösliga antioxidanter.

Även flavonoider och andra fenoliska ämnen fungerar som antioxidanter. Dessa finns bland annat i grönsaker och frukt, te, kaffe och vin.

Kryddor som kanel och chili kan också boosta antioxidantförrådet i kroppen.

Knäck färgkoden!

Genom att äta så färgglatt som möjligt förser du kroppen med ett brett spektra av de viktiga antioxidanterna. Lägg gärna till fullkornsprodukter med havre, som också besitter samma hälsofrämjande egenskap.

Färgen på grönsakerna avslöjar ofta vilka antioxidanter som döljer sig under skalet.

Klicka här för en förteckning över alla färgkoderna!

Källor: Netdoktor, Livsmedelsverket, KK.no, Wikipedia

LÄS OCKSÅ:

Anti-age i grönsaksdisken: Ät dig yngre!
Ät dig smalare och friskare med IFD-kosten

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock