MåBra testar: Så smakar McDonalds nya veganska burgare

Den 28:e december och framåt kan även du som är vegan äta på McDonalds. Då är det nämligen premiär för deras McVegan – deras första helt veganska hamburgare. En vegansk sojabaserad burgare med ketchup, senap, äggfri majonnäs, tomat, sallad, gul lök och saltgurka.

MåBra fick tillfället att testa den nya burgaren på en presslunch i Stockholm, så här kommer nu en liten recension:

Läs också: McVegan – här är McDonalds första veganska burgare någonsin

Smaken: Första tanken är ”Det smakar McDonalds”. Och det är väl inte så konstigt med tanke på att burgaren har det klassiska vita hamburgerbrödet med sesamfrön samt samma sallad, tomat och lök som på klassikern McFeast. Och så ÄR det ju McDonalds. Burgaren i sig är det vi var mest nyfikna på, och den har en väldigt mild smak med en svag ton av grillat. Den äggfria majonnäsen smakar…ja, majonnäs.

Lite mer kryddning eller något extra smaktillägg hade inte skadat, men det är absolut inget fel på smaken. Vi som har testat är inte själva veganer och kanske är det därför vi saknar den smälta ostskivan?

Läs också: Hjälp! Veganer kommer på middag, vad bjuder jag på?

Konsistens: Överraskande saftig, och inte alls så hård/smulig/torr som många veganska burgaralternativ kan vara. Majonnäsen är kanske lite lösare än vanligt i konsistensen.

Burgaren, som är en produkt från livsmedelsföretaget Anamma, är exklusiv för McDonalds och från idé till verklighet har det tagit över 1,5 år att färdigställa burgaren.

Utseende: Man äter ju minst lika mycket med ögonen som med munnen, heter det ju. Och McVegan ser ut som en vanlig donken-burgare. När vi öppnar kartongen ser vi mest bröd, och salladen har ramlat ut lite här och var. Burgaren i sig är ljust brun men ser krispigt friterad ut. Den enda riktiga färgklicken är ketchupen.

Sammanfattning: McVegan är kanske ingen smaksensation – men har helt klart potential! Om du som vegan ska äta något snabbt med dina köttätande vänner och en McDonalds-restaurang ligger nära till hands så går en McVegan absolut ner. Särskilt för det rimliga priset av 49 kronor för en meny.

Vi uppskattar att det dyker upp fler veganska alternativ, både för veganer och vi andra som bara vill äta mindre animaliskt.

Läs också: Vegansk krogrecensionssajt guidar rätt 

Staffan Ekstam är ansvarig på McDonalds Food Team och berättar att det finns fler veganplaner för framtiden.

– Jag ljuger inte om jag säger att vi har provat cirka hundra burgare för att få fram denna, men det innebär ju att vi har ett antal veganska alternativ som vi kommer att kunna lansera framöver också, säger han.