Klimakteriet: Här är MåBra-tips för dig som är 50+

MåBra:s tips för dig som är 50+

Mer egentid och på topp i karriären. Då ställer hormonerna till det med svettningar och humörsvängningar som heter duga. Och vad sjutton händer med kroppen?

Kroppen

Finta vallningarna
De flesta kvinnor kommer in i klimakteriet mellan 45 och 55. Medelåldern när mensen upphör är 51 år. Under övergångsåren sjunker östrogenhalten, för att sedan ligga på en låg nivå resten av livet. Hela 85 procent av alla kvinnor drabbas av någon form av klimakteriebesvär som värmevallningar, sömnproblem och torra slemhinnor.

Tips:
Regelbunden motion motverkar klimakteriebesvär.

Har du stora problem kan tabletter, plåster eller gel med östrogen minska besvären.

Under en period avråddes kvinnor från att ta östrogen på grund av ökad risk för bröstcancer. Nu börjar forskarna bli överens om att östrogen under en kortare period är ofarligt – och ökar livskvaliteten betydligt för många kvinnor.

Skutta för skelettet
Nu ökar risken för benskörhet, eftersom östrogen spelar en viktig roll för kroppens förmåga att lagra kalk. Har du benskörhet i släkten, röker, kommer tidigt i klimakteriet, dricker mycket alkohol och rör dig för lite ökar risken ännu mera.

Tips:
Träna skelettet starkt, gärna jogging, hopp och styrketräning.

Ät mat med mycket kalk, välj olika typer av mejeriprodukter.

Komplettera gärna med tillskott av D-vitamin som behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium.

Mumma för musklerna
Från och med nu förlorar du 6–8 procent av muskelmassan per årtionde. Det märks framför allt på minskad styrka och mer värk i nacke, axlar och rygg. Musklerna drabbas snabbare av mjölksyra vilket gör att du kan få stress- eller ”kontorsvärk”.

Tips:

Rör på dig minst en halvtimme varje dag.

Gör rejält pulshöjande träning tre dagar i veckan.

Kroppen behöver proteiner för att bygga muskler. Bra proteiner finns i ägg, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, kyckling, kalkon och sojabönor. Eftersom kroppen inte kan lagra protein behöver det tillföras varje dag i maten.

Själen

Fri från mensvärk och pms – men deppig ändå?
Många känner sig nedstämda och deppiga under klimakteriet. Orsaken kan vara att sänkta östrogennivåer minskar halten av serotonin, en signalsubstans i hjärnan som motverkar depression.

Tips:
Tveksam till östrogen? Välj mat som innehåller aminosyran tryptofan som bildar serotonin. Den finns i ägg, choklad, kalkon, bananer, färskost och avokado.

Satsa på mat som är rik på fytoöstrogener, ett naturligt östrogen. De finns i jordgubbar, krossade linfrön och sojaprodukter.

Hjälp, barnen flyttar
Är du singel kan det kännas extra tungt och tomt när barnen flyttar och satsar på sina egna liv. Men – ekonomin blir bättre. Och du måste inte längre anpassa dig efter hela familjens behov.

Tips:
Passa på att resa och göra saker du tycker är kul.

Lägg tid på att bygga upp ditt sociala nätverk – ta kontakt med både gamla och nya vänner.

Singel eller ej – åren efter 50 är för många en tid med ökad sexlust. Nu handlar sex inte om graviditet, bara om njutning.

AV: Kristina Rosenberg

Utvald läsning