Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Julklappstips: 6 bästa kokböckerna till foodien

26 nov, 2017 
AvRebecca Wictor
Känner du en riktig foodie? Då vet vi vad du ska ge hen i julklapp. Här listar vi 5 riktigt bra kokböcker som vilken matintresserad som helst kommer att älska.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. ”30 odödliga rätter”, Daniel Crespi & Mikael Einarsson (NoK)

För den som gillar klassiker är ”30 odödliga rätter” ett måste. Recept på smördegsinbakad Beef Wellington, marseillansk Bouillabaise, lyxig sjötunga Walewska och spaghetti alle vongole avlöser varandra i denna receptkavalkad. Det är den kända krögar/sommelier-duon Daniel Crespi och Mikael Einarsson som står bakom denna kokbok.

2. ”Shakshuka”, Nidal Kersh (Bonnier Fakta)

Nidal Kersh är mannan bakom trendiga Falafelbaren på Södermalm i Stockholm. Nidal tar oss med till Jerusalem och regionerna runt staden. Den första svenska kokboken med mat från detta område. Helt klart en bok för den nyfikne foodien som lär sig laga att från manakish, shawarma, baba ganouj och baklava till nybakade pitabröd.

Den kända kocken Tommy Myllymäki lär i sin bok ”Sallad” ut hur en bäst hanterar grönsaker och blad, dressar dem, blandar olika smaker och får till bra konsistenser med hjälp av olika toppings som krutonger och nötter. Perfekt för den som vill äta mer grönt men också för den som vill lära sig nya smakkombinationer eller salladsklassiker.

Annons

4. ”Malmö Cooking, Min stad – vår mat”, Titti Qvarnström och Karin Ericson (Norstedts)Ta ett steg in det myllrande, smakrika Malmö tillsammans med stjärnkocken Titta Qvarnström. I boken får läsaren följa med henne när hon plockar vilda örter i staden, besöker fiskehoddorna vid slottet och handlar på marknaden på Möllevångstorget med mat från världens alla hörn. Lika mycket en hyllning till staden som till maten hon lagar.

5. ”Det goda gröna”, Karolin Jönsson (Norstedts)

Det här är boken för den som vill ta kontroll över maten den äter. Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med recept i varje kapitel. Så känner du någon som är redo att satsa på att hantera allt från jord till bord – då denna boken en perfekt julklapp. Karoline Jönsson har även släppt ”Den goda gröna julmaten” – perfekt som adventspresent till den som vill laga mer grönt i jul.

6. ”Happy Food”, Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts (Bookmark)

Bara namnet Niklas Ekstedt gör att boken borde tilltala en foodie. Den kända krögaren har tillsammans med Henrik Ennarts skrivit Happy Food där de menar att mat och lycka går hand i hand. En djupdykning i vår tarmflora som resulterat i recept på en antiinflammatorisk hamburgare och rödbetsdryck som tydligen ska fungera som viagra.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons