Här är svenskarnas nya matvanor – känner du igen dig?

Svenskarnas matvanor

Färska forskningsrön kring vår hälsa, trendiga dieter och förändrade levnadsvanor är några av faktorerna som gör att svenskarnas matvanor ständigt uppdateras. Så här äter vi just nu!

Vi äter och dricker mer eko

Ekologisk mat och vin ökar kraftigt. Hos de stora livsmedelskedjorna har försäljningen av ekologiska matvaror ökat med i genomsnitt nästan 50 procent under det första halvåret 2014. Sverige ökar mest i världen på eko, enligt KRAV. Vi dricker också alltmer ekologiskt vin. Systembolaget rapporterar att försäljningen av ekologiskt certifierade viner har fördubblats jämfört med förra året.

Vi äter för lite frukt

Livsmedelsverket rekommenderar ett intag på 500 gram frukt och grönsaker per dag, men endast 22 procent av svenskarna äter frukt flera gånger om dagen. Det visar en undersökning utförd på uppdrag av hälsokostkedjan Life. Kvinnorna är dock bättre än männen på att äta frukt: 28 procent av kvinnorna äter flera frukter per dag, jämfört med 16 procent av männen.

Vi äter oftare på restaurang

Svenskarnas intresse för att äta ute fortsätter att stiga. Enligt statistik från SCB:s restaurangindex har restaurangbranschens omsättning ökat stadigt de senaste åren, från 70 miljarder kronor 2009 till omkring 105 miljarder i fjol.
Läs mer: Så många fler kalorier innehåller restaurangmaten.

Vi äter mindre kött – och mer vegetariskt

Vår köttkonsumtion minskade med 3-4 procent under första halvåret 2014, efter att ha ökat under flera år. Rapporter kring farorna med en hög köttkonsumtion, både för hälsan och för miljön, har troligtvis varit en bidragande orsak till denna trend. Samtidigt har försäljningen av vegetariska alternativ som sojakött och Quorn ökat med 11 procent och försäljningen av baljväxter med 4-5 procent, skriver DN.se.

Vi dricker finare viner

Har du också blivit en finsmakare? Enligt Systembolaget har försäljningen av viner som kostar mer än 100 kronor flaskan ökat med drygt 36 procent under första halvåret 2014. Viner för under 80 kronor flaskan har samtidigt minskat i popularitet.

Våra barn äter för mycket socker

Svenska barn äter mer än dubbelt så mycket socker som Livsmedelsverkets riktlinjer rekommenderar. Det är framför allt på helgerna som barnen frossar i sötsaker. Barn bör få i sig max 10 procent av energibehovet från socker; i dag ligger siffran på i genomsnitt 26 procent.

 

LÄS MER:

Missa inte: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

Vill du få stenkoll på hur många kalorier din mat innehåller? Testa vår populära kaloritabell!

Läs mer: Missa inte: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

 

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.

Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning