Här är finalisterna som tävlar om titeln "Årets Matbluff"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Björn Bernhardson, konsumentföreningen Äkta vara, berättade om de fem finalisterna i skamtävlingen ”Årets Matbluff”, i TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen. Tävlingen anordnades för tredje året och nomineringarna denna gång har varit rekordmånga.

– Tanken är att ge konsumenterna en röst, och en möjlighet att sätta ner foten när det går för långt, säger Björn Bernhardson till Tilde de Paula Eby och Peter Jihde i studion.

Och de fem finalisterna till detta antipris för 2017 är:

 

Polaricas Kronhjortskav

När man tittar på förpackningen och läser om produkten är det lätt att tro att det man köper är viltkött från lappländska skogar – men faktum är att innehållet är kött från farmar i Nya Zeeland.

Kockens ekologiska citronpeppar

Innehåller ingen citron.  Den största ingrediensen är istället salt. Riktig citronpeppar innehåller inget salt, menar Björn Bernhardson.

Banderos Guacamole Style

Till skillnad från hemgjord guacamole, som är ungefär 90 procent avokado, så innehåller denna variant 0,7 procent av råvaran. Största ingrediensen är istället vatten. Resten är istort sett konsistensämnen och färgämnen.

Ica Basic citron

Köparen inbillas att den köper citronjuice, bland annat av flaskans form. Men den innehåller endast 10 procent citronjuice, till skillnad från många liknande produkter på markanden. Resten är vatten, konserveringsmedel och citronsyra

Kiviks Musteris Smultrondryck

Det är mycket snack om smultron på förpackningen – men den innehåller inte mer ä 0,5 procent smultron. Däremot innehåller den både jordgubbar och fläder, men det syns bara i innehållsförteckningen. Dock är den samlade bärmängden omkring 5 procent – resten är vatten, socker och aromämnen.

 

Röstningen pågår fram till den 22 januari och vinnaren presenteras i TV4 den 24:e. Här kan du vara med och rösta!

Läs också: Här är årets matbluff 2016

Källa: Äkta vara, TV4  Foto: IBL, Äkta vara

Redaktionens tips
Dela på: