Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Här är finalisterna i Årets Matbluff 2020

12 jan, 2021 
De fem finalisterna i årets matbluff
Smördeg utan smör och ”svensk” honung från Kuba – det är några av finalisterna i Årets Matbluff 2020. Här kan du läsa mer om alla finalisterna.
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Nu är det åter dags för konsumentorganisationen Äkta Varas omröstning förra årets värsta matbluff. Antalet nomineringar till ”priset” fortsätter att öka och slog nytt rekord förra året.

Som matbluff räknas en produkt som lurar konsumenten att tro något som inte stämmer om den. Påståendet kan vara vilseledande utan att vara olagligt.

Det är nu upp till allmänheten att rösta fram en ”vinnare” till den föga smickrande utmärkelsen. Här kan du rösta. Omröstningen pågår till den 18 januari.

Här är de fem finalisterna i Årets matbluff 2020:

Svensk honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk

Blomsterhonung från Svensk honungsförädling.

Motivering: Köper du den här flaskan utgår du förmodligen från att honungen är svensk. Den blågula etiketten med texten »Svensk honungsförädling« skapar intrycket av att det handlar om inhemsk vara. Men i själva verket har den producerats i något av lågprisländerna Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba.

Annons
"Smördeg" från Pop!

Pop! Bakery Smördeg

Motivering: Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Här har smöret bytts ut mot solros- och palmolja.

Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri

"Äppelcider" från Herrljunga.

Motivering: Denna dryck kallas "hantverkscider" och äpplena är dessutom "kallpressade". Men drycken produceras i ciderjätten Herrljungas fabrik och innehållet utgörs endast av 25 procent äppeljuice, vilket är ungefär lika lite som i vanlig industricider. Enbart fem procent av juicen är kallpressad.

Annons

Max Sourcream & pepper dressing

Dressing från Max.

Motivering: Den här dressingen innehåller ingen som helst sourcream. Faktiskt ingen mejeriprodukt alls...

Estrella Nötmix honung & salt

Nötmix från Extrella.

Motivering: Den här tillverkaren sitt bästa för att framställa sin produkt som så honungsrostad som möjligt. Ordet finns på flera ställen på förpackningen, där även en traditionell honungsslev avbildas. Ändå består nötternas söta ytskikt mest av vanligt socker.

Foto: Äkta Vara

Läs mer:

Ny granskning: Mer tillsatser än grönt i färdiga vegoprodukter

Fusket med "finaste" olivoljan – mer än 80 procent är felmärkt

Årets matbluff 2019 – nu har "vinnaren" korats

Annons