Ny granskning: Mer tillsatser än grönt i färdiga vegoprodukter

Mer tillsatser än grönt i färdiglagade vegetariska produkter
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
Slå på ljud

Årets matbluff, konsumentföreningen Äkta varas årliga ”antipris”, är en mindre smickrande utmärkelse som går till produkter som inte håller vad de lovar i form av innehåll. Vilka produkter som nomineras till priset avgör konsumenterna själva genom bidrag till tävlingen. Nu uppger Äkta vara att en växande andel av bidragen rör färdiga vegoprodukter. Ett mönster som känns igen då Alpros sojavisp, som innehåller ynka 2 procent soja, ”vann” priset 2019.

Stor granskning av innehållet i vegetariska produkter

Den stora mängden bidrag fick konsumentföreningen att granska närmare 90 vegetariska alternativ till hamburgare, korv och färs.

– Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

I den stora granskningen upptäcktes att endast åtta av de 90 undersökta produkterna var helt fria från tillsatser, aromämnen och andra industriingredienser. Mer än hälften av produkterna innehöll fem eller fler av sådana substanser. Enligt Äkta vara är en del av produkterna så fullspäckade med tillsatser och industriingredienser ”att det är svårt att avgöra vad som i ett vanligt livsmedel skulle motsvara huvudråvaran”.

Vegetarisk korv innehåller flest tillsatser

Värstingen i granskningen visade sig vara vegetarisk korv, där inte en enda produkt i korv-kategorin visade sig vara fri från tillsatser. En vegansk grillkorv från Coop innehöll exempelvis 14 olika tillsatser, aromer och industriella ingredienser och enligt Äkta vara innehåller den mindre protein än korvbrödet den ofta äts med. Men korvarna från konkurrerande varumärken visade sig inte vara så mycket bättre. Flera av korvarna hade 11 respektive 13 tillsatsingredienser. Även de vegetariska burgarna hamnade högt upp på tillsats-listan. My Best Veggie Vegetarian spicy bean burger hade 12 tillsatser medan konkurrenter från exempelvis Hälsans kök och Quorn bjöd på 10 stycken.

Den som klarade granskningen bäst var den vegetarisk färsen, som innehåller något färre tvivelaktiga ingredienser. Men även i denna kategorin fanns bottennapp som där The Meatless Farm Co Vegetarisk färs förlorade färs-kategorin med 11 tillsatser och industriingredienser.

Men bara för att de färdiglagade produkterna inte är någon vinnare i hälsotestet så finns det fortfarande bra vegetariska alternativ. Skippa de färdiglagade produkterna och gå istället direkt på råvarorna. Varför inte laga något gott på dessa vegetariska livsmedel – som dessutom innehåller mer järn än kött?

Källa: Äkta varas vegogranskning Foto: TT

Läs mer:

Guide: Här är vegoprodukterna du ska undvika

Vegetarisk kost kan minska risken för urinvägsinfektion

7 myter om kött som går att slå hål på

Utvald läsning