Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Årets bästa hälsomat 2021: Här är vinnarna i MåBra-valet

14 dec, 2020 
AvMåBra Redaktionen
Hälsosam mat: vinnare i måbra-valet 2021
Svårt att välja bra mat bland alla livsmedel på hyllorna? Här är tio hälsosamma produkter som vi gärna stoppar i varukorgen. En del mer nyttiga, andra mer klimatsmarta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Varje år väljer vi på MåBra-redaktionen ut några produkter som vi vill tipsa om som bra MåBra-val. Det kan handla om nyttigare livsmedel, mat som gör det lättare att leva hälsosamt på något sätt eller produkter som är bra ur miljö- och klimatsynpunkt.

Ingefära på flaska – gott till shot

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Garants Ingefära på flaska

Har du också fastnat för den uppfriskande smaken av ingefära? Nu finns den enkelt på flaska. Helt utan konstigheter: bara ingefära och citron.

Ingefära har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, åtminstone i provrör, om du kan få nytta av det med den här låter vi vara osagt – men gott blir det! Perfekt i dressingar och shots.

Annons

Pris: ca 40 kr/250 ml.

Istället för köttfärs – klimatsmart tacoprodukt

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Frankfuls Veggie mince

Taco för veganer. En tacoprodukt baserad på ärtprotein och kryddor. Fick man önska skulle man använt mer av hela ärtan och kanske svenska ärtor – men det kommer kanske? Helt klart innehållsmässigt ett lite mer klimatsmart val till taco-myset än köttfärs.

Pris: ca 65 kr/650 gram.

Krämigt och växtbaserat påläggsalternativ

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Hujs Creamy cashew

Helt växtbaserat alternativ till färskost eller annat smörgåspålägg. Tack vare att det verkligen är gjort på näringsrika råvaror så som cashewnötter och vita bönor så kommer det dessutom bidra med en hel del näringsämnen vilket gör det till en intressant produkt även för icke-veganer.

Annons

Inte bara en produkt som fyller funktionen (bredbar) utan faktiskt också bidrar med näring – bra där!

Pris: ca 33 kr/125 gram.

Färdig kryddblandning – gör din egen gurkmejalatte

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Kockens Superkrydda Gurkmejalatte

Har du också fastnat för gurkmejatrenden och golden milk? Nu är det lättare än någonsin att få den perfekta smaken med Kockens kryddblandning. Kryddor innehåller mycket så kallade fytokemikalier, som bland annat kan ha antiinflammatorisk, antioxidativ och antibakteriell verkan.

Annons

Inte säkert att den lilla dosen vi får i dessa kryddor kommer att ha någon mätbar hälsosam effekt – men njutning och matglädje är ju också hälsa.

Pris: ca 60 kr/95 gram.

Trendiga köttbullar – helt utan kött

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Findus grönsaksbullar

”Köttbullar” gjorda på grönsaker och bönor kan vara ett smidigt sätt att smyga in lite mer vegetariska maträtter i köket eller kanske lura i en liten (eller stor) grönsaksskeptiker bönor och grönsaker.

Till skillnad från många andra veganska alternativ är dessa faktiskt till största delen gjorda på hela bönor, grönsaker och ärtor. Inte bara proteinet.

Annons

Pris: ca 37 kr/450 gram.

Fiberrikt fröknäcke med havrebas

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Göteborgs utvalda fröknäcke

Havrebaserat fröknäcke med lite sting! Att det är gjort på havregryn och inte mjöl samt att det innehåller linfrön, solrosfrön och vetekli gör det till ett riktigt fiberrikt knäcke som med största sannolikhet kommer att påverka blodsockret väldigt lite, det vill säga vara långsamma kolhydrater. Riktigt gott är det också!

Pris: 30 kr/190 gram.

Smidigt nötsmör i portionsförpackning

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Friendly Fats Fat pack nutbutter

Nötsmör i portionsförpackning – perfekt att ha med sig på språng. Kanske för att kunna bre på en macka istället för smör eller bordmargarin, för att få bättre fettsammansättning och framför allt mer näring i varje tugga. Eller varför inte för att toppa sin banan med till mellanmålet?

Annons

Pris: 269 kr/12 x 40 gram.

Färdighackade rotfrukter som vinner över ursäkterna

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Apetits färdighackade ugnsrotfrukter

Rotfrukter i ugn är bland det enklaste och bästa du kan välja som kolhydrat- källa. Om du tycker att det tar emot att stå och skala och skära finns nu en genväg – färdiga att bara stoppa i ugnen. (Nu finns ingen ursäkt alls för att låta bli att äta mer rotfrukter.)

Pris: ca 26 kr/600 gram

Super-groddar som du enkelt odlar själv hemma

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Sproutlys Alfalfafrön

Groddar är fulla av energi och näring. De här odlar du hemma själv. Från det vilande fröet har man kickat igång utvecklingen av det som ska bli en hel växt vilket innebär att man har satt igång processer som frigör och bildar näring. Att grodda själv är enkelt och ett kul sätt att toppa maten med lite extra näring.

Annons

Pris: 48 kr/180 gram.

Grönsaker och frukt på flaska

Hälsosam mat och vinnare i MåBra-valet 2021: Froosh Clean Green Smoothie

Föredrar du att dricka dina grönsaker och frukt? Här är en smoothie som även har vinäger i sig vilket ger en uppfriskande smak. Perfekt att ta som snabb energikick innan eller efter träning.

Pris: ca 20 kr/ 250 ml.

Det här var juryn i MåBra-valet 2021:

I årets jury ingick Sandra Hiort, matredaktör, Vivvi Alström, hälsoredaktör, Anna Sundesten, MåBras redaktionschef samt Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Foto: TT/Pressbilder

LÄS MER:

6 stora händelser att ha koll på 2021

Livscoachen: Låt 2021 bli det meningsfulla året

Årets vintervärdar 2020/2021 – här är hela listan

Annons