Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Maten som ger mest positiv effekt på hälsan – helt naturligt

29 nov, 2023 
Sandra Hiort och näringstät mat
Mat kan vara mer än mättande och näringsrik. När den även ger positiva hälsoeffekter kan den kallas funktionell. Ibland finns hälsofrämjande ämnen naturligt i livsmedlen, ibland är det tillsatt.
Här listar vi maten du kan satsa på för maximal näringsboost.
Annons

Har du hört talas om funktionell mat? Eller mervärdesmat som det också kallas. Begreppet, som kommer från engelskans functional foods, dyker upp nu och då men är idag kanske mer aktuellt än någonsin. För på hyllorna i mataffären ser vi allt fler nya produkter som modifierats för att ge positiva hälsoeffekter.

Det kan handla om mat som berikats med fibrer till exempel, drycker som fått extra vitaminer. Eller livsmedel som man tillsatt nyttiga bakteriestammar i.

Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 teckenBrand logo
Så signalerar din kropp att du behöver äta mer näring – 8 tecken

Men man pratar också om funktionell mat när det gäller livsmedel som naturligt innehåller ämnen som ger positiv effekt på hälsan. Det kan vara allt ifrån nötter till choklad som båda, på olika sätt, visat sig vara bra för hjärt-kärlhälsa.

Annons

För att ett livsmedel ska kvala in som funktionellt ska det finnas dokumenterat positiva hälsoeffekter kopplat till det.

Funktionella livsmedel

Många livsmedel räknas till naturligt funktionell mat. Några exempel är:

  • Fisk: lax, torsk, makrill.
  • Baljväxter: svarta bönor, linser, kikärtor.
  • Spannmål: havre, korn, bovete
  • Grönsaker: kål, spenat, zucchini.
  • Fermenterat: surkål, kefir, tempeh.
  • Bär: blåbär, havtorn, gojibär.
  • Nötter: mandlar, cashewnötter, paranötter
  • Frön: linfrön, chiafrön, pumpafrön.
  • Kryddor: ingefära, kanel, gurkmeja.

Mat som förbygger sjukdomar

Begreppet functional foods ska ha myntats i Japan. Där startades ett forskningsprogram för att studera olika livsmedels hälsoeffekter på 1980-talet.

I deras definition av funktionell mat behöver livsmedlen ha tre funktioner; En primär som är att ge näring och hålla igång livsprocesser. En sekundär – att ge smak, konsistens, lukt, med mera. Samt en tredje funktion – att förändra fysiologiska egenskaper i en positiv riktning.

Ofta handlar de positiva hälsoeffekterna som den funktionella maten har om att de blir en del i att förebygga sjukdomar. Till exempel hjärt-kärlsjukdom. Här finns det ämnen som forskare intresserat sig extra mycket för. Ämnen i mat som i studier visat sig ge bättre hälsa, även om man inte alltid vet exakt hur än.

Annons

Ett exempel är omega-3 och 6 från bland annat fisk och nötter, som behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Fetterna påverkar även regleringen av blodtryck, njurfunktion och immunförsvar.

Andra ämnen man intresserar sig för är betaglukaner som kan ha positiv påverkan på kolesterolvärden, flavonoider och antioxidanter som skyddar våra celler eller pro- och prebiotika som ger tarmen nyttiga bakterier.

Fullkornsprodukter är ett annat exempel på funktionell mat. De ger extra mycket fibrer, vitaminer och mineraler. De innehåller även växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen. Och kostfibrer som kan leda till lägre blodtryck och minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Många fullkornsprodukter är dessutom snälla mot blod­sockret, vilket ger jämnare energinivå.

Näringsberikade genom tillsatser

Idag jobbas det även hårt på att ta fram olika typer av funktionell mat i livsmedelsbranschen, med hjälp av tillsatser eller genom att laborera med processer. Kanske har du redan noterat att man tillsätter D-vitamin i mjölkdryck, kalcium i juice eller marknadsför ägg som extra omega-3-rika? Framöver kan vi vara säkra på att se mer av berikade varor!

Modifierad mat

Några exempel på livsmedel som idag berikas med olika ämnen är:

  • Mejeriprodukter
  • Alternativa mjölkdrycker
  • Ägg
  • Spannmål, till exempel pasta och bröd

Foto: TT

Annons