Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Forskning: Här är det snabbaste – och enda – sättet att bli av med vitlöksandedräkt

14 nov, 2016 
Vitlök är en känd sabotör när det handlar om vår andedräkt och det finns många huskurer som alla hävdar att de neutraliserar lukten av vitlök i din mun. Nu menar forskare i Ohio att de har kommit fram till det enda som funkar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är knappast någon slump att vitlök är en så populär krydda i matlagning. Den lilla vita knölen är jättegod, billig och kan lyfta i princip vilken maträtt som helst. Den stora nackdelen är bara den hemska lukten som löken lämnar efter sig i munnen resten av dagen. Vill det sig illa kan man dras med vitlöksandedräkt längre än så…

Nu hävdar forskare på Ohio State University i USA att de har hittat lösningen, ja de går till och med så långt att de menar att de har den enda lösningen för att bli av med vitlökslukt i munnen: Tugga ett rått äpple eller lite sallad för att neutralisera vitlökslukten – direkt efter att du ätit vitlök.

I studien fick försökspersonerna tugga på rå vitlök i 25 sekunder och därefter fick de kasta sig över antingen vatten, äpple, sallad, myntablad eller grönt te. Resultatet visade att äpple och sallad var mest effektivt för att sänka koncentrationen av vitlöksföreningar i andedräkten inom en halvtimme.

Annons

Läs också: 10 oväntade sätt att använda munskölj

Hur snabbt du äter  äpple eller sallad efter vitlöksrätten är avgörande för att slippa den dåliga andedräkten. Vitlök innehåller ett ämne som heter allicin och det är när vi tuggar på löken som lukten utlöses. Tricket är att neutralisera allicinet redan i munnen, väntar du längre hinner det nå din mage och blodomlopp och då är det för sent.

Källa: Men’s Health

Artikeln publicerades ursprungligen på allers.se

 

5 smarta sätt att bli av med dålig andedräkt

Dålig andedräkt?

Läs också: 5 sätt att bli av med dålig andedräkt

Annons