Forskning: Därför kan du inte sluta äta salted caramel

01 dec, 2017 
AvNanna von Knorring
Salted caramel är både sött, salt, fett – och gott. Det kan vara anledningen till att du alltid dras till smaken på godishyllan. Forskning visar nämligen att just salted caramel påverkar våra hjärnor på fler sätt än vad vi kanske trott.
Annons

I dag finns den salta kolasåsen i många olika former – i choklad, milkshakes och glass, men även i såväl kalla som varma drycker. Nu visar dessutom forskning att det finns en vetenskaplig anledning till att vi inte kan sluta äta godsaker med den salta kolasåsen i.

I en studie som leddes av forskare vid University of Florida fick 150 deltagare äta salted caramel. Det forskarna upptäckte när deltagarna njöt av något sött, salt eller fett var att deltagarnas hjärnor frigjorde endogena opiater, något som signalerar belöning i hjärnan.

Läs också: Nässpray – så undviker du beroende

Och kombinerar man alla tre komponenter – sött, salt och fett – i ett kan effekten bli större, skriver The Independent. Således kan salted caramel få oss att bli närmast lyriska – den goda såsen innehåller nämligen alla tre.

Det som händer när vi äter salted caramel och liknande godsaker är det relativt ovanliga fenomenet som på engelska kallas för ”hedonic escalation” (ungefär ”hedonisk eskalering” på svenska), skriver The Independent. Det innebär att hjärnan vill ha mer och mer av det goda för varje tugga vi tar. Det beror på att hjärnan upptäcker nya smaker för varje tugga, menar Cammy Crolic, marknadsanalytiker och Chris Janiszeweski, professor, bakom studien.

Annons

Läs också: Så vet du om du har blivit sockerberoende

”Det är mer sannolikt att ‘hedonisk eskalering’ inträffar när välsmakande mat betår av en komplex kombination av smaker och en person är motiverad att känna fler smaker för varje tugga”, skriver forskarna i studien.

Forskarna menar även att fenomenet kan öka en persons konsumtion och påverka vilken mat man väljer. Brukar din hand alltid dras till godsaker som innehåller salted caramel? Nu finns det en vetenskaplig anledning att skylla på!

Foto: Shutterstock
Källa: The Independent

Annons