Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

För mycket ingefära kan skada din hälsa

17 nov, 2020 
En shot med ingefära
Brukar du dricka ingefärsshots för att boosta hälsan? Då ska du läsa det här, innan du tar en shot till...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du inte visste om ingefäraBrand logo
5 saker du inte visste om ingefära

Ingefära beskrivs ofta som ett riktigt superfood med antiinflammatorisk effekt. Det sägs stärka kroppen, underlätta matsmältningen och skydda oss mot förkylning. Och visst är ingefära hälsosamt – men i lagom mängd! För mycket av det goda kan istället påverka din hälsa negativt. Det kan även störa effekten av vissa mediciner.

För mycket ingefära är tufft för levern

Ingefära innehåller flyktiga oljor, bland annat gingeroler och shogaoler. Båda är antioxidanter. I lagom mängd är de nyttiga men för mycket av det goda kan vara svårsmält för din lever. Den klarar nämligen inte av att bearbeta allt för mycket av de flyktiga oljorna åt gången.

Så här mycket ingefära kan du äta

Ingefära kan även ha biverkningar, även om det inte är så vanligt. Hos vissa kan för mycket ingefära kan ge biverkningar som

  • halsbränna
  • diarré
  • orolig mage
  • irriterad slemhinna i munnen
  • ökad menstruationsblödning har rapporterats hos kvinnor som tar kosttillskott med ingefära

Hur mycket ingefära kan man äta?

När det gäller färsk ingefära, som också anses vara mest näringsrik, finns det inga tydliga rekommendationer. Men när det gäller diabetiker är rekommendationen att man inte ska överstiga 4 gram färsk ingefära per dag. Det motsvarar ungefär 1-2 ingefärsshots.

Annons

För gravida kvinnor är rekommendationen att inte överstiga 1 gram ingefära per dag. Man har nämligen sett att ingefära har en påverkan på livmoderns muskler hos djur. För säkerhets skull ska man som gravid hålla sig till de normala doser som används i matlagning.

Mediciner som kan påverkas av ingefära

Ingefära kan ha en blodförtunnande verkan. Om man tar blodförtunnande läkemedel kan ingefära förstärka effekten. Det gör att man då lättare får blödningar och blåmärken. Man tror också att höga doser ingefära kan påverka blodtrycksmediciner.

Är man diabetiker bör man kolla med sin läkare hur mycket ingefära just du kan äta. Det kan sänka blodsockret och risken är att det tillsammans med din medicin ger ett blodsocker som är svårt att stabilisera. Även den som har hjärtproblem bör tala med sin läkare, om man brukar äta mycket ingefära, eftersom det misstänks störa hjärtrytmen.

Foto: TT

Läs mer:

Agnes Wold om populära trenddieten: Den är livsfarlig

8 otrevliga biverkningar du kan få av äppelcidervinäger

6 matmyter att slå hål på redan idag

Annons