Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Fira äggets dag med 3 hårdkokta hälsofakta!

10 okt, 2014 
Idag 10 oktober firar vi World Egg Day – eller äggets dag. Detta ovala och mångfacetterade livsmedel har en rad positiva egenskaper. Här listar vi de främsta!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett halvt ägg om dagen, eller 207 ägg per person och år. Så ser genomsnittssvenskens äggkonsumtion ut, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Ägg är proteinrika livsmedel och tack vara kolhydratrestriktiva dieter som GI, LCHF och Dukan Diet har konsumtionen av ägg successivt ökat. Tidigare undvek många ägg för att måna om goda kolesterolvärden, något som ny forskning ändrat på. Att äta ägg är inte längre förknippat med förhöjda värden av dåligt kolesterol.

– Våra analyser visar också att ägg har ett lägre kolesterol än tidigare. Men numera anser man inte att kolesterolet i ägg har så stor påverkan på våra kolesterolnivåer i blodet, har nutritionisten Iréne Mattisson, som är chef på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket, tidigare sagt till MåBra.

 

Men ägget har mer än bara högvärdigt protein innanför skalet!

1. I äggulan hittar du kolin, ett ämne som höjer prestationsförmågan och förbättrar minnet. Studier har också visat att kolin kan motverka cancer.

Annons

2. Ägg är rika på E-vitamin, en antioxidant som skyddar mot cancer, förbättrar syresättningen och förebygger rynkor. Ett ägg ger dig 35 procent av dagsbehovet av E-vitamin.

3. Även D-vitamin förekommer naturligt i ägg. Detta supervitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och motverkar depression.

 

I stort sett får du i dig merparten av de näringsämnen du behöver för dagen, inklusive viktiga fettsyror, om du mumsar i dig både gula och vita. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C!

 

I vår receptdatabas finns fler än 200 recept med ägg som huvudingrediens. Här är 8 favoriter!


Solsken på höstmacka: Ägg- och svamptoast

 


Äggstanning med grönsaker sköter sig själv i ugnen!

 

Ägg Royal – en elegant klassiker!

 


Rökt renstek med ädeläggröra – här får rökt ren helt nya bekantskaper!

 


Grönsaksfrittata med chèvre – getost, ägg och potatis i en förförisk blandning!

Meny-0809-Lovbiff med aggula och pepparrot

Klassikern Lövbiff med äggula och pepparrot ger smaklökarna en omgång!

 


Rucolasoppa med ägg och chorizo – en smakrik och snabbfixad soppa!

 


Och så en söt avslutning: Fruktspett med ägguleskum

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons