Fettet som kan göra dig lättare!

Parmesan är toppen för salladen, läs varför längre ner!

 

– Fett i maten jämställs felaktigt med fett kring höfter och midja, säger Bonnie Taub-Dix, läkare och författaren bakom boken Read It Before You Eat It, till tidningen Womens Health Magazine.

Fettet påverkar kroppen på många sätt

Hon menar att rätt mängd fett – från rätt källa – inte bara säkerställer att maten bättre utan även hjälper dig att bli kvitt annars så envisa extrakilon.

Fett är förvisso kaloririkt med sina 9 kcal/gram (jämfört med kolhydraternas och proteinets 4 kcal/gram). Men det är också en viktig källa tilll mängder av näringsämnen, som de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

D-vitamin har en förmåga att boosta både ork och vikttappet. Läs mer här:

Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Finns det inte bra fett som komplement till din annars så nyttiga mat, då riskerar också kroppen att missa hela vitaminspektrat, varnar Taub-Dix. Detta gör i sin tur att du blir sugen på mer mat mellan måltiderna och risken för småätande och övervikt ökar.

– Studier visar att mat med bra fett, som avokado och nötter, tar längre tid för kroppen att smälta och samtidigt håller dig mätt längre, fortsätter hon.

En färsk studie från Tyskland och Österrike är inne på samma spår. Enligt undersökningen kan den feta olivoljan hjälpa både smaken och viktraset på traven.

Livsmedlet som påskyndar din viktnedgång

Att tillsätta olivolja i maten ökar nämligen mättnadskänslan, vilket leder till att man äter mindre – uppemot 200 färre kalorier dagligen, visar studien.

En klick fet dressing, nötter eller tärnad ost till lunchsalladen är med andra ord en god idé. Faktum är att parmesan, en härlig smaksättare i bland annat caesarsallad, också kan kopplas till snävare midjemått.

Njut bort dina extrakilon – med parmesan!

Enligt en undersökning publicerad i medicinska tidskriften Diabetes Care kan en diet rik på enkelomättade fetter, som exempelvis mandlar, motverka lagringen av skadligt bukfett.

Så blir du av med det farliga bukfettet!

Vill du ha fler tips på enkelomättade fettkällor? Lär dig mer i vår fett-skola!

 Alla rätt för hälsan: MåBra:s fett-skola!

Industriellt framställda transfetter har visat sig öka nivåerna av skadligt kolesterol (LDL) och samtidigt sänka det goda kolesterolet (HDL). Det här är en typ av fett du bör undvika helt, enligt Taub-Dix.

Särskilt kvinnor bör undvika den här typen av fett.

Därför bör kvinnor undvika transfetter

 

Du kanske också gillar:

Lista: 15 enkla sätt att skippa 50 kalorier

Den som saknar tid och motivation att följa dieter kan ändå slimma figuren. Med MåBra:s matsmarta knep sparar du enkelt in hundratals kalorier på en dag.
Maten som ger fettet en fajt – hela listan! Med lite engagemang och kunskap kan du ladda hela tallriken med kost som ger viktraset en knuff i rätt riktning.

Nöten som är allt annat än nyttig…

Vi mumsar nötter som aldrig förr, och visst är de små protein- och fettrika snacksen en toppenbra näringskälla.

 BILD: Thinkstock

Utvald läsning