Färgstarka fakta: Därför ska du frossa i lila mat

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Mat som av naturen är färgstark är oftast rik på viktiga näringsämnen. Att äta färgglatt och varierat anses som ett enkelt knep för att säkerställa att vi får i oss hela spektrat av näringsämnen.

Psst! Anti-age i grönsaksdisken: Ät dig yngre!

Just lila mat är rik på antocyaniner, en typ av antioxidativa flavonoider som motverkar negativ cellnedbrytning och skyddar mot både inre och yttre ålderstecken. De hjälper bland annat till att skydda kroppen mot cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens. Men även huden gynnas, eftersom kroppen lättare gör sig av med avfallsprodukter och blodcirkulationen ökar.

Läs mer: MåBra:s lilla antioxidant-skola

Körsbär, rödbeta och rödlök är exempel på flavonoidrika grönsaker kända för att ge huden en friskare färg och mer lyster. Körsbär sägs också vara lätt smärtlindrande och kan vara värt att prova nästa gång huvudvärken slår till!

Och visste du att den klassiska pyttipanna-accessoaren rödbeta även är laddad med nitrat? Ett spännande ämne som i studer visat sig höja prestationsförmågan under träning.

Se här! Smalare midja och bättre flås – med rödbeta!

Lite extra glad efter moussakan? Aubergine har en förmåga att öka må bra-hormonet serotonin. Prova vår oemotståndliga aubergine-och kycklinggratäng och avgör själv!

Fest-1009-auberginegratang

Aubergine- och kycklinggratäng – 315 kcal/port

Blå druvor är också naturligt rika på antocyaniner, som är särskilt måna om hudens välbefinnande.  Druvorna kan hjälpa kroppen att producera kollagen och elastin, hudens viktiga bindväv, och återfinns ofta i hudvårdsprodukter av samma anledning.

Mer om antioxidanter: Knäck färgkoden – och må bättre!

Och glöm inte våra svenska superbär: blåbär – där en stor näve ger lika mycket antioxidanter som fem portioner frukt och grönsaker. Enligt en studie vid University of Michigan kan den som äter riktligt med blåbär dessutom förvänta sig mindre bukfett och ett naturligt skydd mot hjärt-kärlsjukdom.

Läs mer: Ansiktslyft på menyn: Låt maten fixa huden!

                  Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

Källor: KK.no, Female First

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: