Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Experten: Kylskåpsknepet som får maten att hålla i sommar

13 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Rötmånaden är på ingång. Men det finns en hel del knep att ta till för att få maten att hålla länge - även under de hetaste sommardagarna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Med sommaren kommer som bekant den så kallade ”rötmånaden”. Värmen och luftfuktigheten är hög under de allra varmaste sommarveckorna, vilket gynnar bakterier och gör att matvaror snabbt blir förstörda.

Rötmånaden pågår, enligt den gamla bondepraktikan, i ungefär fyra veckor. Man brukar räkna med att den börjar någon gång under mitten av juli och pågår till mitten av augusti.

Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, startar rötmånaden i samband med väderfållanden och inte under specifika veckor.

Rötmånaden ska ses som en symbol för när det är varmt och fuktigt på sommaren. Olika bakterier som finns i mat gillar värme och fukt, så det är inte konstigt att de förökar sig snabbare än vanligt när det är de här idealiska förhållandena, säger Marie-Louise Danielsson-Tham i en intervju med Sverige radio.

”Från kyl till mun”

Hennes bästa råd under sommaren är att ”äta maten från spisen eller kylskåpet direkt i din egen mun, då hinner den varken bli för kall eller för varm”.

Annons

När det är dags för storhandling under sommarens heta dagar tipsar hon om att ta med en kylväska att förvara maten i på hemvägen. Lägg sedan allt som är upptiningsbart i frysen istället för i kylen.

– Dela upp maten och lägg det du inte ska äta samma dag i frysen, då kan du ändå ta del av butikernas extrapriser. Frysen är ännu viktigare att komma ihåg att använda när det är varmt, säger Marie-Louise i en intervju med Aftonbladet.

Rätt temperatur i kylen

Om du har ett gammalt kylskåp är det ofta som allra kallast längst ner, medan nya kylskåp ofta har en fläkt som fördelar kylan jämt över hela kylskåpet. Enligt Marie-Louise ska kylskåpet alltid vara inställt på en temperatur på 4–5 grader. Ett knep som kan rädda maten från att förstöras, även när den ligger kyld, är att vrida ner temperaturen ytterligare under sommaren. 

– Vi öppnar och stänger kylen oftare på sommaren för att till exempel dricka saft och då väller värmen in i kylskåpet, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Undvik att ha kylskåpet öppet i onödan! Ha som regel att plocka ut det nödvändiga och stäng sedan kylen direkt igen.

Marie-Louise tips för att maten ska hålla i sommar

  1. Ta fram det du ska använda till matlagningen men ställ in det igen så fort du har tagit så mycket som du ska ha.

  2. En enkel regel att komma ihåg är att äta varm mat varm och kall mat kall. Annars har den stått framme för länge.

  3. Duka inte upp en buffé och undvik också att äta från bufféer om du äter på restaurang. Det är svårt att hålla rätt temperatur på maträtterna och det kan lätt bildas bakterier.

Foto: TT Källa: Aftonbladet.se, Sverigesradio.se

LÄS MER: 

9 enkla tips för att hålla maten fräsch under rötmånaden

Experten: Så städar du hemmet i virustider

Må bra med sund sommarmat – 7 nya recept!

Annons