Diskussion: Är 30 bananer om dagen sunt?

80/10/10-dieten upprör och frälser människor världen över. ”Proteinfattig och fettsnål, svårt att hålla sig mätt” anser vissa, ”Fantastiskt! Den förändrar ens liv! Tar bort migrän!”, menar andra. Kosten är vegansk och består enbart av rå frukt och grönsaker. Att äta 30 bananer om dagen är inget ovanligt.

Under en dag kan en fantast äta en ask vindruvor – eller två – 10 nektariner, en stor skål romansallad, en halv avokado och fyra mango. Men inget kött, fisk eller skaldjur.

Att äta upp till 30 bananer om dagen kan det verkligen vara sunt? MåBra har ordnat en diskussion och ställt en förespråkare mot en skeptiker – kommentera gärna vad du tycker!  


Jessica Isegran är kvinnan bakom bloggen 40 and fit on fruit och en stark förespråkare till 80/10/10-dieten. I bagaget: projektledare, systemarkitekt och yogalärare. Jessica har sedan i september 2011 ätit raw food, är en äkta fruktarian och aktiv på sajten 30 bananas a day.  

 

 

 

 

Anki Sundin är utbildad nutritionist och expert på MåBra. Hon har  SM-guld i bänkpress och SM-silver i bänkpress och styrkelyft 2007. Anki föreläser om kost, näringslära och prestationer. Hon hjälper människor att optimera sina träningsresultat för att må bättre på fritiden och i arbetet.

 

 

 

 

Vem kan äta enligt 80/10/10-dieten?

Jessica Isegran: Alla, under förutsättning att man är engagerad och påläst. Dieten är dock inte av typen som försöker rättfärdiga ens dåliga vanor vilket gör att det blir en stor omställning som kräver ordentlig disciplin, något som kanske inte passar alla. Jag rekommenderar i så fall istället en näringsrik vegansk diet, med fokus på mycket grönt och självklart frukt och där man även utesluter gluten och vitt socker. Utifrån detta kan man sedan närma sig 80/10/10.
Anki Sundin: Den som har en mycket stor kunskap om näringslära. För att kunna tillgodose behovet av näringsämnen som vi inte själva kan tillverka, bland annat så kallade essentiella aminosyror och essentiella fettsyror, krävs att vi väljer extremt noggrant om proportionen ska vara 80 E% kolhydrater, 10 E% fett och 10E% protein. (Så vida inte det totala energiintaget är mycket stort, förstås, men pratar vi om ett ”vanligt” energiintag på någonstans runt 2000 kcal per dag ställer en sådan här kost mycket stora krav.)

 

Hur reagerar kroppen av att få i sig mycket frukt och mindre protein och fett?

Jessica Isegran: Man får ett ökat intag av mikronutrienter såsom antioxidanter, vitaminer, mineraler, fytokemikalier och enzymer. Idag tenderar vi att förenkla genom att endast fokusera på makronutrienter (fett, protein, kolhydrater) till nackdel för mikronutrienter. Att tänka att den kost man äter skall vara så näringstät som möjligt är en hörnsten i vägen till hälsa.
Anki Sundin: Det beror på varifrån proteinet och fettet man fått i sig tidigare kommer från. Om det varit framför allt ”skräpmat” som i övrigt är ganska näringsfattig, skulle ett ökat intag av frukt innebära en mycket stor ökning av vitamin- antioxidant- och kostfiberintaget. Det kan i sig vara positivt. Men näringsrika protein- och fettkällor såsom fet fisk, linser, bönor, nötter, kallpressad olja och så vidare är i allmänhet inte dåligt för kroppen. Risken med att gå över till en extrem diet, oavsett vilken diet det är, är att man missar att få i sig tillräckliga mängder av vissa näringsämnen. Vi ska också vara medvetna om att ”frukt” i en vidare, botanisk bemärkelse innefattar bland annat nötter, som är rika på många näringsämnen som inte finns i det vi vardagligen kallar frukt, inte minst fett. Det är positivt. Dock spelar ju inte det någon roll om det prompt är en 80-10-10-fördelning man är ute efter.

 

Vilka effekter på hälsan kan man få av att äta rå vegansk mat?

Jessica Isegran: Starkt immunförsvar, idealvikt, färre sjukdagar, ökad energi, bättre humör, friskare hud och hår. 80/10/10 fokuserar på lättsmält föda såsom frukt (diverse frukt) och grönsaker (bladgrönt, gurka, tomater) som inte är svårsmälta till skillnad från exempelvis råa morötter och vitkål.
Anki Sundin: Det beror återigen på vad man jämför med. Om man tidigare ätit bara skräpmat och druckit litervis med läsk till skulle rå vegansk mat vara en förbättring rent näringsmässigt på många sätt. Om man tidigare haft ett näringsrikt kostupplägg med bra fördelning mellan kött, fisk och/eller bönor, linser, ärter och andra proteinrika livsmedel, fet fisk, olja, nötter och andra fettrika livsmedel och ett rimligt intag av frukt och grönsaker skulle jag säga att rå vegansk mat blir en stor utmaning om syftet är att äta näringsriktigt. Det gäller inte minst den som har ett högt energibehov för att man har ett fysiskt krävande arbete eller tränar hårt.

 

Är dieten farlig?

Jessica Isegran: Om man gör som det är tänkt, äter både frukt, grönsaker, nötter och frön är det inte farligt. Om man däremot bara äter en typ av frukt eller endast frukt kommer man på sikt att få näringsbrist. Precis som vid all kosthållning skall man vara uppmärksam på B12 och D-vitamin. Viktigt också att lära sig att äta större volymer då frukt och grönsaker är mindre kalorität mat. Proteinbrist kan man inte få genom 80/10/10 – dieten.
Anki Sundin: Med tillräckligt bra kunskaper inom näringslära behöver den inte vara det. Men man ska vara medveten om utmaningen att täcka behovet av många näringsämnen.

 

Vilka hälsofördelar har 80/10/10-dieten?

Jessica Isegran: Många! Starkt immunförsvar, ökad energi, mindre trötthet, ökad positiv syn på livet, minskning av depressioner, bättre tarmhälsa, minskad/frånvaro av PMS, finare hy och hår. Genom att utesluta raffinerade kolhydrater, animaliskt protein och animaliskt fett minskar risken för många välfärdssjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar, fibromyalgi, psoriasis, flera former av cancer.
Anki Sundin: Återigen beror det på vad man jämför med. Förutom det jag nämner i de övriga svaren kan jag tänka mig att det kan bredda kunskapen om vilken sorts mat vi kan äta och ge lite receptinspiration. Jag tror inte på att 80/10/10 är en kost som gemene man ska sträva efter, men för att få inspiration till ”ny” mat är det säkert positivt att ta intryck av olika kostupplägg eller dieter för att komplettera sin egen.

 

Vilka hälsonackdelar har 80/10/10-dieten?

Jessica Isegran: Är man motiverad och uppmärksam på signalerna ifrån sin kropp så finns det inga hälsonackdelar med 80/10/10 kända idag. Alla människor är unika i sig och det är därför viktigt att man lär känna sig själv och vad man mår bra av.
Anki Sundin: Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Förutom essentiella aminosyror och fettsyror (essentiella näringsämnen är sådana vi inte kan tillverka själva utan måste äta med kosten) skulle vitamin D, järn och möjligen kalcium vara tre exempel på näringsämnen man behöver vara extra uppmärksam på. Vitamin B12 är också alltid en utmaning vid vegetarisk mat som inte innefattar mejeriprodukter eller ägg. Vegetarisk kostföring är ofta kopplad till vitamin B12-brist.

 

Är det hälsosamt att äta exempelvis 30 bananer om dagen?

Jessica Isegran: Bananer är inte farligt att äta. Inte ens i stora volymer. Bananer innehåller flera väsentliga vitaminer och mineraler. De har i studier visat sig ha skyddande effekt mot njursjukdomar och minskar risken för njurcancer. De har skyddande effekt även för hjärtat. Att leva på enbart bananer är förstås inte att rekommendera eftersom man då inte får i sig alla mineraler, vitaminer, essentiella fett- och aminosyror. Glöm inte salladen!
Anki Sundin: Allt måste sättas i relation till något annat. Om alternativet är att inte äta något alls, att äta 30 wienerbröd per dag eller något annat radikalt skulle 30 bananer sannolikt vara bättre. Men eftersom det nog inte är den jämförelsen som avses med frågeställningen skulle jag svara så här: fyller man en så stor del av sitt energibehov med banan betyder det att det blir svårt – om inte omöjligt – att täcka sitt behov av alla näringsämnen. Det finns också en god anledning till att vi rekommenderas att äta varierat. Vi behöver ett spektrum av näringsämnen, inte bara de som finns i banan. Alla livsmedel innehåller också ämnen som i stora mängder under längre perioder skulle kunna påverka oss negativt. Man pratar om så kallade antinutrienter, men även bekämpningsmedelsrester skulle ibland kunna vara ett problem vid mycket ensidig kost. Det finns många andra aspekter än den näringsmässiga som skulle behöva diskuteras här, inte minst den aptitrelaterade och den miljömässiga, men jag håller mig för sakens skull till näringen.

 

 

De bloggar om 80/10/10-metoden:

 http://goluckyj.blogspot.se/

http://purerawbeauty.blogspot.se/

http://attlevapafrukt.blogg.se/

 

Tidigare debatter i MåBra:

Het debatt: Experterna synar LCHF-dieten
Debatt: Är LCHF farligt eller fantastiskt?

 

TEXT: Sanne Waldner/Ulrika Hoffer   BILD: Thinkstock

Utvald läsning