Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Därför bör du äta ost efter maten

14 jun, 2013 
Hör du till dem som gärna tar en bit ost istället för en sötare dessert efter maten? Grattis, då har du spännande hälsovinster att vänta, visar en ny studie.
Annons

Att avsluta måltiden med en bit ost skyddar tänderna mot syraangrepp och därmed emaljskador och hål. Enligt ny forskning från amerikanska Academy of General Dentistry neutraliserar osten den skadliga syra som annars angriper tänderna när vi äter.

Osten ökar salivproduktionen och kan dessutom frisätta ämnen som skyddar emaljen mot angrepp, två viktiga komponenter för friska tänder.

I studien fick testpersonerna antingen avsluta måltiderna med cheddarost, sockerfri yoghurt eller ett glas mjölk. Forskarna mätte sedan ph-värdet på tänderna i samband med intaget, samt 20 och 30 minuter senare.

De som åt yoghurt eller mjölk hade inga förändringar i ph-värdet, medan de som åt ost hade en markant ökning under hela mätperioden.

Ju högre ph-värde är i munnen, desto bättre skyddas tänderna mot angrepp och hål, menar forskarna.

Viktig vikthjälpare

Kalcium, som finns naturligt i ost, har också en betydande roll för viktminskning, eftersom det kan binda fett – samtidigt som det stärker skelettet! En smakrik parmesan förhöjer smakupplevelsen på mängder av rätter. Men den delikata osten kan uträtta mycket mer än så, visar nya studier.

Läs mer här: Njut bort dina extrakilon – med parmesan!

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons