Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Bruna bananer? Så håller du bananerna fräscha längre

11 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
En hel klase bananer kan vara svår att få i sig innan en del av bananerna har blivit brunare än man vill att de ska vara när man äter dem. Vi tipsar om knep som man kan ta till för att de ska behålla sin gula färg längre. Och några idéer på vad du kan göra av bananer som redan blivit bruna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om man läser artiklar om hur man ska handla ekonomiskt och smart kommer nästan alltid punkten ”storhandla” upp. Du tänker minsann vara matsmart och fyller hela vagnen med mat. ”En hel klase bananer?” Jo, men visst kommer du att äta upp dem, varenda en!

Klipp till två dagar senare. Bananerna som var så fräscha och perfekta när du köpte dem har nu antagit en brun nyans som inte alls ser lika god ut som den gula färgen de hade. Finns det något man kan göra för att hålla dem fräscha?

Ja, visst finns det. Här kommer fyra tips som håller dina bananer gula längre.

1. Ta bort påsen

Om du har köpt bananerna i en påse, ta genast av den när du kommer hem. Om de ligger i en tättslutande påse stängs etylengasen in i påsen och kan påverka bananerna mer än om de ligger fritt. Etylengas är det som gör att frukt mognar. Det är en gas som bryter ner syra i frukten och går också hårt åt den gröna klorofyllen och gör bananerna gula och sedan bruna.

Annons

Om du tar bort påsen (eller ännu hellre struntar i påsen till att börja med) kommer etylengaserna inte att samlas runt bananerna och då behåller de den gula färgen längre.

2. Låt bananerna vara tillsammans

Ta inte isär bananerna, utan låt dem sitta ihop i en klase, då håller de längre. Slå också in ändarna på bananerna, alltså den delen där de sitter ihop, med plastfilm. Alltså inte hela bananerna, bara den yttersta biten. Det behövs inte mycket, men försök att täcka hela ändbitarna. Det gör att bananerna släpper ut mindre etylengas och det gör att de håller längre.

3. Håll fruktkompisarna borta

Det är inte bara bananer som avger etylengas, det gör annan frukt också. Så håll bananerna borta från annan frukt.

Kolla också ordentligt på klasen då och då. Är det någon banan som redan börjar bli brun? Ta bort den, eller använd den först så att den inte skyndar på mognadsprocessen hos de andra bananerna.

Annons

4. Stoppa dem i kylen

Ja, om du lägger en banan i kylen kommer den att bli tvärbrun nästan direkt. Däremot betyder inte det att den är övermogen, det är bara kylan som påverkar skalet. Bananerna håller sig längre i kylen. Du kan också skiva upp banan och frysa in, för framtida smoothie-behov.

Använd dina redan bruna bananer

Ibland är det oundvikligt att några av bananerna ligger kvar och blir bruna. Då gäller det att ha några idéer på vad du ska göra av dem redo.

Bananpannkaka

Superenkelt, nyttigt och gott. Mosa en övermogen banan och vispa ihop den med tre ägg och ett par matskedar mjöl. Stek små plättar av smeten och servera med turkisk yoghurt och färska bär. Se hur du gör här!

Bananbröd

Mosa ett par bruna bananer. Blanda dem med 1 ägg, 3 dl havregryn, 2 dl valfritt mjöl, 2 tsk bikarbonat, 2,5 dl naturell yoghurt, lite salt och 1 dl solrosfrön. Häll över i en brödform och grädda på 175 grader i cirka 45 minuter. Läs mer här!

Annons

Smoothie

En smoothie kan du variera hur mycket som helst. När du använder övermogna bananer kan du dra ner på sötningen eftersom bruna bananer naturligt har en högre sockerhalt.

Nice-cream

Mixa fryst banan och smaksätt med till exempel jordnötssmör, kokos, blåbär, nötter, kakao eller vaniljextrakt. Sockerfritt och supergott!

Artikelinspiration: Women’s Health

 

Läs mer:

Snabbt och nyttigt recept på Banana split

Glutenfria bananmuffins 

Lätt och läcker efterrätt med frystbanan, jordnötssmör och kakao

Annons