Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness

04 jun, 2015 
Sitter sockerbegäret i huvudet? Här är coachens 6 bästa tips för hur du besegrar suget med mental träning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att bli av med ett återkommande sötsug handlar inte bara om kostvanor, utan minst lika mycket om det mentala – hur vi förhåller oss till sockerbegäret och till alla sötsaker som lockar runtom oss. Det menar certifierade mindfulness-coachen Tanja Dyredand, som här ger sina bästa tips för hur du bryter sötsuget med mindfulness.

1. Sätt små mål

Tänk inte allt eller inget – som att det är ”kört” om du faller för frestelsen och tar en kaka. Sätt istället upp en plan med små delmål som du bockar av på vägen. Ett tillfälligt snedsteg är inget som påverkar din plan på sikt, se bara till att snabbt hamna på banan igen.

2. Ha tålamod
Enligt forskning tar det minst tre veckor att bryta eller skapa en vana. Förvänta dig därför inte att suget ska försvinna över en natt, utan tänk långsiktigt och var tålmodig.

3. Berätta för din omgivning

Låt familjen, vännerna och kollegorna få höra om dina planer. Att säga det högt bekräftar både för dig själv och andra att du ska göra en förändring.

Annons

4. Var i nuet

Öva på att vara här och nu. Tänk inte att du ”aldrig mer” får äta choklad, utan bara att du ska klara av att låta bli att äta en chokladbit just nu eller att du tackar nej till fikabrödet just idag.

5. Bryt tankemönstret
Samla på dig enkla mindfulnessövningar som du snabbt kan göra när suget kickar in.

6. Fira dina framgångar

Ofta fokuserar vi bara på när vi misslyckas, inte när vi lyckas. Klappa dig själv på axeln flera gånger om dagen och säg gärna högt för dig själv: Det här har jag gjort bra.

 

Källa: Jagtid.nu

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Mindfulness i vardagen – 7 härliga tips!

mindfulness

Annons