Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Glutenfritt recept: Festlig petit choux med topping

21 jun, 2022 
Glutenfria petit chouxer
Petit choux är perfekt att bjuda på vid lite festligare tillfällen. Här är en glutenfri variant som Glutenfria köket tipsar om!
Annons

Linda Filipsson, 35, driver bloggen Glutenfria Köket. Vid festligare tillfällen bjuder hon gärna på de här godingarna – petit choux med lyxig topping. Det går förstås att välja annan topping om du vill variera dig också.

Se även: Så bakar du glutenfri maräng- och citronpaj

Påskpaj med citron och maräng – glutenfriBrand logo
Påskpaj med citron  och maräng – glutenfri

Är man inte van att baka glutenfritt så kan det vara bra att veta att smet och deg kan bete sig lite annorlunda än de som är gjorda på den mer traditionella veten.

Det kan också vara bra att försöka hålla sig till samma mjölsort som det står i recepten, då olika mjölvarianter kan bete sig på olika sätt. I övrigt är det bara att plocka fram alla ingredienser och köra igång!

Recept: Glutenfri petit choux med topping

De här godingarna kan vara som en snitt på en buffé, de kan serveras som aptitretare, som förrätt eller som lyxigare snacks. De passar med andra ord bra till alla lite festligare tillfällen. Läs igenom receptet noga innan du sätter igång. Lycka till!

Annons

Petit choux smet:

  • 50 g smör
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl mjölmix Semper mix
  • 3 ägg

Fyllning:

  • 1,5 dl smetana
  • 1 burk stenbitsrom
  • 0.5 röd lök dill till garnering

Gör så här: Koka upp smör och vatten i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt mjölmixen under kraftig omrörning med en slev. Ställ tillbaka på plattan och jobba runt degen i ca 2 min. Ta av från plattan och låt svalna 5 min. Vispa sedan ner ett ägg i taget med en stadig visp.

Spritsa ut på bakplåtspapper och grädda i 225 grader, 15-20 min beroende på storlek. Låt svalna helt. Skär av toppen och fyll med smetana och klicka på rom. Toppa med finhackad rödlök och dill.

De här kan förberedas några timmar i förväg. Förvara petit chouxerna (ofyllda) i burk med tätslutande lock, de håller 1-2 dygn i kyl. De går även bra att frysa och sedan tina i kyl.

Recept, och foto, från Linda Filipsson (Glutenfria Köket)

Annons