Alkoholfritt vin: 6 bästa valen till maten

De alkoholfria vinerna har länge haft dåligt rykte – antingen har de varit för sura eller för söta, och ibland inte smakat vin överhuvud taget. Men mycket har hänt de senaste åren och idag finns mycket som är riktigt gott!

Positivt är också att även matbutikerna börjar ta in mer och mer alkoholfria alternativ som inte är saft, läsk eller cider.

Här har vi listat några alkoholfria vita, röda och roséviner som är värda att testa!

Leitz Eins Zwei Zero, Nr 11901

Leitz vitt vin, alkoholfritt

Leitz Riesling Eins Zwei Zero, en flaksa kostar 69 kronor.

Ett tyskt rieslingvin från kvalitetsproducenten Leitz, som är riktigt trevligt till exempelvis fisk eller sallad – inte så stor skillnad mot en vanlig riesling. Hög fruktsyra som balanseras av en lätt sötma, samt toner av gröna frukter, citrus och krusbär.

Aldea, nr 19005

Aldea

En flaska Aldea kostar 50 kronor.

Ett lätt spanskt vitt vin av druvan verdejo. Innehåller konserveringsmedel och sulfiter. Ett fruktigt vin med toner av päron, vit persika, örter, äpplen och lime. Passar perfekt till vegetariska rätter eller till kyckling och fiskrätter.

Domaine de la Prade, Nr 19000

Domaine de la Prade

Domaine de la Prade, en flaska kostar 89 kronor på Systembolaget.

Den välkända dryckeskonnässören Richard Juhlin ligger bakom det här ekologiska alkoholfria vinet, gjort av merlot och shiraz-druvor. Ett medelfylligt vin med smak av örter, blåbär, plommon och smörkola. Innehåller sulfiter.

Jacob’s Creek UnVined Nr 1994

Jacob's creek.

Jacob’s creek. Unvined kostar 59 kronor på Systembolaget.

Ett lite sötare rött vin (48 gram socker/liter) från välkända producenten Jacob’s creek i Australien, ett av världens tio största vin-varumärken. Med inslag av fat, blåbär, hallon, vanilj och lakrits. Passar till ljusare kött eller vegetariska rätter.

Jacob’s Creek UnVined Rosé Nr 1907

Jacob's Creek Unvined rosé

Jacob’s Creek Unvined rosé kostar 59 kronor på systemet.

Ett fruktigt australiensiskt rosévin med toner av jordgubbar, körsbär och granatäpple. Passar fint till en somrig sallad eller den grillade fisken. Innehåller Sulfiter och svaveloxid, och har en alkoholhalt på 0,5.

Leitz, Eins Zwei Zero Rosé, Nr 19010

Leitz rosé

Leitz Eins Zwei Zero Rosé kostar 50 kronor/flaskan på Systemet.

Här dyker tyska Leitz upp igen med sitt rosévin, som har fått fina betyg av experterna. Med en bärig doft samt inslag av röda vinbär, hallon, rabarber, örter och apelsin. Passar bäst till ljusare köttyper, eller vegetariska rätter – men fungerar också bra som sällskapsdryck.

Foto: TT, Systembolaget

Läs mer:

Forskare: Ett glas vin om dagen kan förebygga Alzheimers

Fördelarna med ett glas vin – och nackdelarna

Alkoholfri champagne? Här är 5 bubbel-favoriter på Systemet

Utvald läsning